Κρίσιμη για την Καταλονία και η σημερινή ημερομηνία, καθώς νωρίς το απόγευμα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2017, ώστε να αναδείξει πρόεδρο τον φυγόδικο Κάρλες Πουτζδεμόν. Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (δεν επιτρέπει την ανάληψη της προεδρίας από τον φυγόδικο τέως πρόεδρο), αλλά και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Σώματος Ροτζέρ Τορέντ εμμένει στην απόφασή του να συγκαλέσει την Ολομέλεια και να προχωρήσει τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ελέγχουν με απόλυτη πλειοψηφία το κοινοβούλιο. 

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του προεδρείου της Βουλής, προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας. Θεωρητικά από τη συνεδρίαση θα μπορούσε να προκύψει αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας, όμως οι συσχετισμοί των δυνάμεων στη Βουλή δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Το πιο πιθανό σενάριο -σύμφωνα με την «El Pais»- είναι να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας, αλλά να μη γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Πουτζδεμόν στην προεδρία, λόγω μη φυσικής παρουσίας. Ενδέχεται να του δοθεί χρονικό περιθώριο 10 ημερών, προκειμένου να αιτιολογήσει τη θέση του στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζδεμόν αλλά και άλλοι βουλευτές παραμένουν στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση που επιστρέψουν στην Ισπανία θα συλληφθούν.

Πάντως, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στον Πουτζδεμόν έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος απαιτεί να διεξαχθεί εντός της ημέρας η ψηφοφορία. Θεωρητικά, τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορούσαν να προτείνουν άλλον υποψήφιο, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφάλιζαν τη στήριξη του τρίτου κόμματος, επομένως και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η αστυνομία της Καταλονίας βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς αναμένονται συγκεντρώσεις οπαδών της ανεξαρτησίας και οπαδών της ενότητας στους χώρους έξω από το κοινοβούλιο.