Μπορεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο φυγόδικος τέως πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι παραμένει ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία της περιοχής, ωστόσο, η τηλεοπτική κάμερα εκπομπής της ισπανικής τηλεόρασης έπιασε τα μηνύματα που έστελνε ο Πουτζεδόν σε συνεργάτη του, προφανώς καλεσμένο της εκπομπής.

Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στον ισπανικό Τύπο, καθώς η τεχνολογία επέτρεψε να διαβαστούν καθαρά όσα έγραψε ο Πουτζδεμόν στον συνεργάτη του. Ακόμα και η ημερομηνία που έλαβε χώρα το περιστατικό δεν ήταν τυχαία: απόγευμα της 30ής Ιανουαρίου, λίγες ώρες μετά την αναβολή της συνεδρίασης στην καταλανική βουλή για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλονίας. Δηλαδή του ίδιου.

«Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό τελείωσε. Μας θυσίασαν, τουλάχιστον εμένα» γράφει στο sms. Και συνεχίζει παρακάτω: «Το σχέδιο της Μονκλόα (σ.σ. το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού) θριάμβευσε. Ελπίζω να είναι αλήθεια και ότι χάρη σε αυτό οι δικοί μας θα βγουν από τη φυλακή. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, θα πρόκειται για ιστορικό ρεζιλίκι.»

Πηγές του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο Πουτζδεμόν ρωτήθηκε για το θέμα, αρκούμενος να δηλώσει ότι επρόκειτο για ιδιωτική συζήτηση. Αλλά και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος έγραψε αργότερα στο Twitter ότι δεν πρόκειται να λυγίσει και ότι συνεχίζει δυναμικά. «Υπάρχουν στιγμές που και εγώ ακόμα έχω αμφιβολίες» συμπλήρωσε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζεδμόν και μέλη της κυβέρνησής του που επανεξελέγησαν στη Βουλή κατέφυγαν στις Βρυξέλλες. Εφόσον επιστρέψουν στην Ισπανία, θα συλληφθούν. Άλλα μέλη της πρώην κυβέρνησης, έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Στη Βαρκελώνη παραμένει σε εκκρεμότητα ο διορισμός κυβέρνησης από τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας και διατηρούν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η διαδικασία έχει «παγώσει», κυρίως λόγω της επιμονής στην υποψηφιότητα του Πουτζδεμόν.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καλούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ορίσει άλλο υποψήφιο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε μάλιστα «υποψήφιο καθαρό από μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη».