Αφορμή για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι… Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στην Πιοντσάνγκ της Νότιας Κορέας και οι Βορειοκορεάτες θέλουν να δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση. Ασφαλώς θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές με ρουκέτες από την κυβέρνηση του Κιμ στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ έκανε κρούση στη γειτονική χώρα για να ηρεμήσουν οι τόνοι και να αρχίσουν συνομιλίες ώστε να μπορέσουν αθλητές από τη χώρα του να μετάσχουν στους αγώνες «ως φίλοι», κάτι που εγκρίνουν στελέχη της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα.

«Θα είναι μία συνάντηση που θα μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο οι δύο πλευρές. Βέβαια, θα είναι και μία καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσο Μιούνγκ Γκιον, με τον Κιμ ωστόσο να τονίζει πως οι συνομιλίες των δύο πλευρών δεν θα αλλάξουν την κατάσταση όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται σε μία περιοχή μόλις 80 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα των δύο κρατών, με τον Κιμ σε μια ομιλία του την Πρωτοχρονιά να λέει πως περιμένει να υπάρξει συνάντηση με τη γειτονική χώρα σύντομα.

Μόνο δύο αθλητές από τη Βόρεια Κορέα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι του καλλιτεχνικού πατινάζ που περιμένει να πάρει πρόσκληση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να εκπροσωπήσει τη χώρα.