Την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά προανήγγειλε ο -εξόριστος στη Σαουδική Αραβία- πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χαντί. Η περιοχή του Σαναά έχει περάσει στα χέρια σιιτών ανταρτών Χούθι και μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του πρώην προέδρου της χώρας Αλί Αμπτάναλα Σαλέχ, ο Χαντί αποφάσισε να επέμβει.

Ο εξόριστος ηγέτης προέτρεψε τους πολίτες της Υεμένης να «ανοίξουν μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», ζητώντας να «τελειώνουμε με αυτές τις συμμορίες κακοποιών και να αρχίσουμε την οικοδόμηση μιας νέας Υεμένης όπου θα βασιλεύει η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη».

Οι εχθροπραξίες στην περιοχή συνεχίζονταν μέχρι χθες, με τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να εξελίσσεται στη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», όπως αναφέρει.

Οι Χούθι έστειλαν σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ένα βίντεο με ένα πτώμα, το οποίο εικάζεται πως ήταν αυτό του πρώην προέδρου Σαλέχ, με τον θάνατό του να επιβεβαιώνεται λίγες ημέρες μετά.

Ο Χαντί έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο του Αλί Μοχσέν αλ Άχμαρ να ξεκινήσει πορεία προς την πρωτεύουσα, με στρατεύματα να βρίσκονται από το πρωί κοντά στην πόλη. Η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε μάλιστα πως είναι διατεθειμένη να χορηγήσει αμνηστία σε όσους συνεργαστούν μαζί της.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο συνασπισμός του Χαντί εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη και κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας, που ελέγχεται από τους σιίτες. Όπως αναφέρουν μάρτυρες, πάνω από επτά επιδρομές έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.

Μάλιστα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα οι επιδρομές, καθώς ο Χαντί ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Από τις συρράξεις στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 8.750 άνθρωποι τα τελευταία δύο χρόνια.