Μια Ρωσίδα δικηγόρος που συνάντησε τον μεγάλο γιο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ και τον συνεργάτη του, Πολ Μάναφορτ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016, μίλησε στους ανταποκριτές του Bloomberg News στη Μόσχα για τη συνάντηση τους.

Η συνάντηση, κατά τη μαρτυρία της Βεσελνίτσκαγια, έγινε στις 9 Ιουνίου του 2016. Τη συνάντηση τη ζήτησε η ίδια μέσω ενός Βρετανού που εργάζεται ως υπεύθυνος επικοινωνίας, ο οποίος την σύστησε στον Τράμπ Τζούνιορ ως «δικηγόρο που εργάζεται για τη Ρωσική κυβέρνηση» και που θέλει να προσφέρει στην καμπάνια Τράμπ ενοχοποιητικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Βρετανός συμπλήρωσε στο email του προς τον Τράμπ Τζούνιορ ότι οι πληροφορίες της και η θέση της είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συνιστούν απόδειξη της στήριξης της ρωσικής κυβέρνησης στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τράμπ. Ο Τράμπ Τζούνιορ απάντησε «αν είναι όπως τα λες θα ήθελα πολύ να τη δω, ειδικά αργότερα το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με την Βεσελνίτσκαγια, στη συνάντηση τους, η οποία έγινε στον πύργο Τράμπ, ο Τράμπ Τζούνιορ της ζήτησε έγγραφα που να αποδεικνύουν πως η καμπάνια Κλίντον έχει δεχτεί δωρεές από χρήματα που δεν είχαν, παρανόμως, φορολογηθεί. Η δικηγόρος δεν είχε τα έγγραφα αυτά αλλά είπε πως αυτό ισχύει κι ως αντάλλαγμα για την πληροφορία και την όποια συνεργασία τους ζήτησε την κατάργηση ενός του «νόμου Μαγκνίτσκυ», ενός νόμου που έχει περάσει η αμερικανική Βουλή για την τιμωρία της δολοφονίας ενός Ρώσου εφοριακού που αποκάλυψε ξέπλυμα χρήματος στη Μόσχα. Ο Τράμπ Τζούνιορ της είπε ότι θα εξετάσουν το αίτημα.

Η δικηγόρος είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει δεχτεί να καταθέσει στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας υπό τον όρο ότι το περιεχόμενο της κατάθεσης της θα δημοσιοποιηθεί. Αποκάλυψε επίσης ότι έχει δεχτεί ήδη κρούση από την Γερουσία για να εξεταστεί και πως διατίθεται επίσης να εμφανιστεί και στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Οι αποκαλύψεις της δικηγόρου ανεβάζουν τον αριθμό των προσώπων που σχετίζονταν με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τράμπ κι είχαν επαφές με τη Ρωσία σε, τουλάχιστον, 9.

Ο γαμπρός του Τράμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έχει ήδη εμπλακεί και σε μια ακόμη συνάντηση, με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ, στην οποία συζήτησαν το στήσιμο ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας που είχε αναλάβει την μεταβατική περίοδο του Τράμπ στον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο. Στην κατάθεση του στην επιτροπή της Γερουσίας, ο Κούσνερ είπε πως δεν υπήρχε δίαυλος, μόνο ένα αίτημα του Κισλιάκ να δώσει, με ασφαλή τρόπο, πληροφορίες για τη Συρία.

Ο Ρώσος πρέσβης είχε επίσης συναντήσει δύο φορές τον Τζεφ Σέσιονς, τότε συνεργάτη του Τράμπ και νυν υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον Μάικλ Φλύν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τράμπ. Η αποκάλυψη της συνάντησης τους είχε οδηγήσει στην παραίτηση του Φλυν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος είχε κάνει επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να κανονίσει ένα ραντεβού του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν – προσπάθειες τις οποίες γνώριζαν κι ενθάρρυναν κι άλλα πρόσωπα από την καμπάνια, όπως ο επικεφαλής της, Σαμ Κλόβις. Επίσης ο σύμβουλος της καμπάνιας, Κάρτερ Πέιτζ, είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της καμπάνιας.