Ένας ακόμη πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου κατέθεσε για τις σχέσεις της καμπάνιας Τραμπ με την Ρωσία και, αυτή τη φορά, η κατάθεση ενοχοποιεί και τον Τζεφ Σέσιονς, τον πρώην συνεργάτη του Τραμπ και νυν υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Κάρτερ Πέιτζ, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ειδικός στην αγορά πετρελαίου, ο οποίος είναι από το 2013 στο μικροσκόπιο του FBI για τις σχέσεις του με την Ρωσία, κατέθεσε πως ταξίδεψε στην Μόσχα την περίοδο που πρόσφερε υπηρεσίες και στην προεκλογική καμπάνια του προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι στελέχη προεκλογικών εκστρατειών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό όσο έχουν αυτή την ιδιότητα, αν και μπορούν, θεωρητικώς, να ταξιδέψουν ως απλοί ιδιώτες. Ο Πέιτζ κατέθεσε επίσης πως είχε ενημερώσει τον Σέσιονς ότι θα πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό. Πάντως επέμεινε πως το ταξίδι ήταν απολύτως άσχετο με την καμπάνια και τις εκλογές, πως πήγε μόνο για να δώσει μια ομιλία σχετική με την ειδικότητα του και άρα η ενημέρωση αυτή ήταν σύντομη, επι της ουσίας «διεκπεραιωτική» κι ότι αυτή ήταν η μόνη επαφή του με τον Σέσιονς. Ο Σέσιονς τότε ήταν ο επικεφαλής της ομάδας Τραμπ με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, είχε προηγηθεί η αποκάλυψη, από την δικογραφία για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος, ότι ο Σέσιονς ήταν παρών σε συνάντηση εργασίας συμβούλων της καμπάνιας στην οποία ο Παπαδόπουλος μοιράστηκε με την ομήγυρη τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους και τις προσπάθειες να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του τότε υποψηφίου προέδρου Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τζεφ Σέσιονς ωστόσο, σε τρεις ένορκες καταθέσεις του στην Γερουσία, είχε αρνηθεί επανειλημμένως ότι υπήρχε, εν γνώσει του, οποιαδήποτε επαφή συνεργάτη της καμπάνιας με Ρώσους παράγοντες.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι μελετάνε ξανά κι επαναφέρουν στη δημοσιότητα εκείνες τις καταθέσεις του Σέσιονς, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Δημοκρατικοί γερουσιαστές διατυπώνουν ήδη το αίτημα να επανεξεταστεί ο Σέσιονς, ενόρκως και πάλι, για να δώσει εξηγήσεις.

Οι νομικές πηγές της Washington Post αναφέρουν πως ο Σέσιονς μπορεί να κληθεί για κατάθεση από τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει αναλάβει την έρευνα για τις σχέσεις της καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία. Επίσης, μπορεί να κατηγορηθεί ότι παραπληροφόρησε τη Γερουσία. Σημειώνεται ότι ο Σέσιονς έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει, ο οποίος έκανε έρευνες για τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Σέσιονς όμως έχει βρεθεί εσχάτως και στο στόχαστρο του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος φέρεται να θεωρεί λανθασμένο, εκ των υστέρων, τον διορισμό του ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σήμερα αν σκοπεύει να παύσει τον Σέσιονς από την θέση του αν δεν κινήσει δικαστική έρευνα για τη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ απάντησε «δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με τη δικαιοσύνη, θα ήθελα το υπουργείο Δικαιοσύνης να εργάζεται αυτόνομα» ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία να πει πως η γνώμη του είναι πως θα έπρεπε να ελέγχουν την Κλίντον και τους συνεργάτες της και πως «πολλοί είναι απογοητευμένοι από το υπουργείο Δικαιόσυνης, σε αυτούς συγκαταλέγομαι και εγώ».