Ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, σημείωσε το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι το οποίο έχει καταφέρει από το 1928 μόνο πέντε φορές, όπως σημειώνει σε νέο της note η UBS, τονίζοντας ότι το τρέχον ράλι είναι το τρίτο πιο ισχυρό στην ιστορία του.

Ενώ το μήκος και η έκταση του ράλι κάνει ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η διόρθωση έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, η UBS εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για να βγει κανείς από τα risk assets, καθώς υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και το ράλι δεν θα σταματήσει εδώ.

Όπως επισημαίνει, οι μετοχές δεν είναι πλέον φθηνές -το σημερινό παγκόσμιο p/e είναι στο 17,8 και κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18- αλλά οι αποτιμήσεις υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κέρδη. Ιστορικά, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country σημείωσε κέρδη 6% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, όταν οι αποτιμήσεις σε όρους p/e άγγιξα το 18-23, έναντι συνολικού μέσου όρου της τάξης του 5%.

Επίσης, η αύξηση της κερδοφορίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά, όπως σημειώνει. Η κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500, για παράδειγμα, αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, στην πρώτη τριμηνιαία διψήφια άνοδο από το 2011. Η UBS αναμένει ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 10%-15% αυτή την χρονιά.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά πολύ σταδιακά. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα αποτρέψουν τα περαιτέρω κέρδη από τις μετοχές. Από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015, οι παγκόσμιες μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 29%.

Επομένως, όπως καταλήγει η UBS, οι μετοχές διεθνώς αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τις αποδόσεις να αγγίζουν το 2%-4% κατά τους επόμενους έξι μήνες. Για αυτόν το λόγο, τονίζει, παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές.