Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών (72%) σε παγκόσμιο επίπεδο τείνει στο να κάνει αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη νέα έρευνα της UBS για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) σύμφωνα με την οποία το 62% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον αλλαγές στα περιουσιακά του στοιχεία, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, από την έρευνα παρατηρήθηκε πως για το επόμενο εξάμηνο οι επενδυτές κοιτάζουν θετικά την κατανομή του χαρτοφυλακίου τους στους εξής τομείς. Το 66% σκέφτεται να στραφεί στην υγειονομική περίθαλψη, το 62% στα δίκτυα 5G, ενώ το 56% σκέφτεται το ενδεχόμενο επενδύσεων στην πράσινη ανάκαμψη.
«Από τα πρώτα στάδια της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι οι πελάτες μας χρειάζονταν συμβουλές περισσότερο από ποτέ, με τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς και την πολιτική αβεβαιότητα να ενισχύουν αυτή την ανάγκη», ανέφερε σχετικά ο Tom Naratil, πρόεδρος της UBS Americas και συμπρόεδρος της UBS Global Wealth
Management, υπογραμμίζοντας πως η τελευταία έρευνα προβάλλει εκ νέου το γεγονός ότι οι επενδυτές αποζητούν συμβουλές, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να προσεγγίσουν τους πελάτες τους και να τους παράσχουν καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της αβέβαιης αυτής εποχής.
Από την πλευρά του ο Iqbal Khan, συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, επιβεβαίωσε πως μέσα σε όλο το κλίμα αβεβαιότητας τόσο από τις αμερικανικές εκλογές όσο και από την πανδημία COVID-19 οι επενδυτές εμφανίζονται πιο θετικοί αναφορικά με τη δική τους περιοχή. «Κατά την περίοδο των εκλογών, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προβούν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην υποκύψουν στην προτίμηση για τη δική τους τοπική αγορά», εξήγησε.

ubs_T_Naratil_I__Khan

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου και συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές ανά τον κόσμο (Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 49% των ερωτηθέντων επενδυτών παραδέχεται ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις κατά τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το μόλις 29% που επιδιώκει να μειώσει το επίπεδο κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό του.
Πιο στενή επικοινωνία με τον προσωπικό του σύμβουλο δήλωσε ότι επιθυμεί το 75%.

IS-Business_owner

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Η αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της αγοράς τους έχει αυξηθεί, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παγκοσμίως. Το 50% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία, παρουσιάζοντας άνοδο έναντι του 41% πριν από τρεις μήνες, ενώ το 55%
είναι αισιόδοξο για τις μετοχές, σημειώνοντας άνοδο έναντι του 44%.
Από εκεί και πέρα, το 49% των επενδυτών διεθνώς θεωρεί ελκυστική επένδυση τις ΗΠΑ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες εξέφρασαν αισιοδοξία άνω του μέσου όρου για την οικονομία της περιοχής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Το 58% δηλώνει αισιοδοξία έναντι του 55% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πιο πιθανόν να σχεδιάσουν προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, με το 65% να δηλώνει ότι θα το πράξει.

Οσον αφορά την Ελβετία ειδικότερα, καταγράφηκε αισιοδοξία των επενδυτών για την οικονομία και τις μετοχές της περιοχής τους με το 44% να βλέπει θετικά την
οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες.

Ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα και από την Ασία όπου το 55% των επενδυτών δήλωσε ξεκάθαρη αισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της περιφέρειας κατά τους επόμενους 12 μήνες, αριθμός που συμβαδίζει με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com