Η παράνομη εμπορία τσιγάρων «ανθεί» στη Ρουμανία, χώρα στην οποία γίνεται το 1/10 της λαθρεμπορίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει περίπου 680 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι περιοχές στις οποίες το φαινόμενο είναι πιο έντονο είναι οι πιο φτωχές, κυρίως κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Κάποιοι από τους λαθρέμπορους δηλώνουν ότι η παρανομία έχει γίνει στις περιοχές αυτές τρόπος ζωής. «Έβγαζα 1.500 ευρώ την εβδομάδα από την εμπορία τσιγάρων. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, αναζητώ μία κανονική δουλειά με τους μισθούς να κυμαίνονται στα 70 ευρώ την εβδομάδα» εξομολογείται ένας από αυτούς.

«Όσο οι άνθρωποι παραμένουν φτωχοί στη Ρουμανία, η ζήτηση λαθραίων τσιγάρων δεν θα υποχωρήσει ποτέ, ούτε εμείς θα σταματήσουμε» δηλώνει ένας άλλος.

Στόχος των διακινητών είναι να περάσουν τα σύνορα με τη Μολδαβία και την Ουκρανία όπου η τιμή μπορεί να τετραπλασιαστεί. «Στην Ουκρανία η λαθρεμπορία τσιγάρων δεν είναι έγκλημα, οπότε ανησυχούμε μόνο για του ρουμάνικη αστυνομία. Μπορεί να μας πιάσουν οποιαδήποτε στιγμή, αλλά τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από το ρίσκο» τονίζει ένας από τους λαθρέμπορους.

Κρυμμένα τσιγάρα μέσα σε κορμούς δέντρων και ντεπόζιτα αυτοκινήτων

Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί αλλά παραμένει επικίνδυνη για τους λαθρέμπορους. Ο καθένας τους κρύβει μέχρι 50 κιλά τσιγάρων στα αυτοκίνητά τους, και ταξιδεύουν το βράδυ στις ορεινές περιοχές της Ρουμανίας για να φτάσουν στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι, αλλά το σκοτάδι μειώνει τις πιθανότητες να τους συλλάβουν οι αρχές.

Στα σύνορα προς τη Μολδαβία ο δρόμος είναι πιο εύκολος και οι έλεγχοι αυξημένοι. Για τον λόγο αυτό οι λαθρέμποροι έχουν γίνει ευρηματικοί απέναντι στην αστυνομία, κρύβοντας τα τσιγάρα μέσα σε τρύπες στα αυτοκίνητά τους, σε ντεπόζιτα ή ακόμα και σε κορμούς δέντρων που μεταφέρονται από φορτηγά.

Παρά το ρίσκο, όμως, οι διακινητές (αυτοαποκαλούμενοι και «μουλάρια») κρατούν μόνο το 3 με 4% του κέρδους, ενώ το 80% πηγαίνει στην τσέπη των επικεφαλής του κυκλώματος.

Οι αρχές δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να πατάξουν το κύκλωμα. Από τον Ιανουάριο του 2017 πάνω από 75 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα αξίας 10 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί και 400 διακινητές έχουν συλληφθεί.

Με πληροφορίες από Euronews