Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σκέφτονται να μπλοκάρουν την σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η αντίδραση των ευρωπαίων έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ.

Με τίτλο «Η Σύνοδος στην ΝΑΤΟ στην Πόλη μπλοκάρεται» η ηλεκτρονική έκδοση της Χουριέτ αναφερόμενη στο αρχικό δημοσίευμα της Die Welt δανείζεται επίσης και το σχόλιο του Spiegel ότι η πρόταση της Γερμανίας για αναβολή της συνόδου αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην παρούσα κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας συνεχίζεται, με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τους 260 γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα και θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέες βολές χθες: «Η Γερμανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν ισχύει το "κάνω ό,τι θέλω με την Τουρκία και παίρνω ό,τι θέλω από την Τουρκία". Αυτοί οι καιροί έχουν περάσει. Εάν θέλουν να έχουν θετικά αποτελέσματα με την Τουρκία τότε δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία σαν εχθρό».

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου επέκρινε εκ νέου το Βερολίνο ότι προστατεύει τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, καθώς και το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK.