Σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βραζιλιας, οι αστυνομικές αρχές αναζητούν τα ίχνη του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος σύμφωνα με το Associated Press και ΜΜΕ της Βραζιλίας εξαφανίστηκε προ τριών ημερών.

Το Associated Press αναφέρει πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, ωστόσο δεν δόθηκε καμία πληροφορία σχετικά με το που μπορεί να βρίσκεται ο Κυριάκος Αμοιρίδης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times με πηγή το Associated Press, την εξαφάνιση του Κυριάκου Αμοιρίδη επιβεβαίωσε η Αστυνομία του Ρίο Ντε Τζανέιρο με σχετική ανακοίνωση. Την εξαφάνισή του επιβεβαίωσε η βραζιλιάνικη αστυνομία, ενώ την υπόθεση διερευνά η υπηρεσία ανθρωποκτονιών του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Folha, πηγή προσκείμενη στην ελληνική πρεσβεία ανέφερε ότι η πρεσβεία ενημέρωσε την αστυνομία και το υπουργείο της Βραζιλίας, καθώς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αξιωματούχος μιλώντας στην ίδα εφημερίδα δήλωσε: «Αναμένουμε τις βραζιλιάνικες αρχές».

Αξιωματούχος ανέφερε πως επικοινώνησε μέσω γραπτών μηνυμάτων με τον πρέσβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, επισημαίνοντας πως «δεν ήταν βέβαιος ότι ήταν ο ίδιος που απαντούσε στα μηνύματα».

Δεύτερος αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα Folha δήλωσε: «Αναμένουμε τις βραζιλιάνικες αρχές». Η αστυνομία καλεί όσους γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία να επικοινωνήσουν με την τηλεφωνική γραμμή (21) 2334-8823 e 2334-8835

Ο 59χρονος διπλωμάτης διετέλεσε πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπηρετεί πρέσβης στη Βραζιλία από τον Ιανουάριο του 2015. Ο Κυριάκος Αμοιρίδης είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε, χθες, από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Κατόπιν άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ζητήθηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών της Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία στην Μπραζίλια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση και προβαίνουν, σε στενή συνεργασία με τις βραζιλιανικές αρχές, σε όλες τις δέουσες ενέργειες".