Μειώνεται η δημοτικότητα των ΗΠΑ ως υπερδύναμη, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, η ένθερμη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Ισραήλ φαίνεται να στοίχισε όσον αφορά στη δημοτικότητά της.

Η έρευνα που διεξήχθη σε 63.000 ερωτηθέντες σε 53 χώρες συνοψίζει τη στάση των χωρών απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος. Το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στις χώρες με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024 που δημοσιεύτηκε σήμερα (8/05).

Σιγά-σιγά και η Ευρώπη φαίνεται να ακολουθεί την τάση αυτή, αφού όπως δήλωσε ο Frederick DeVeaux, ανώτερος ερευνητής για την εταιρεία ερευνών Latana που συνέταξε το ερωτηματολόγιο για τον Δείκτη: «Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν σε καθαρές αρνητικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ. Αυτή η άνοδος και η πτώση, από αρνητικές στάσεις σε θετικές [και] τούμπαλιν, είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία και την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να αυξάνεται η θετική στάση απέναντι σε Κίνα, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική, δημιουργώντας μια αντίληψη για το Πεκίνο καθαρά θετική, παρά τον συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό σκεπτικισμό απέναντί του. Η ίδια έρευνα δείχνει αποκατάσταση της εικόνας της Ρωσίας στις περισσότερες περιοχές της έρευνας, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Οι τάσεις αντίληψης που παρουσιάζονται στον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποτρέψουν ή να αντιδράσουν στην επιθετικότητα των παγκοσμίων δυνάμεων. Παραδείγματος χάριν, στη Γερμανία, η εγχώρια δυσαρέσκεια λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας πυροδότησε διαμαρτυρίες, ενώ προέκυψε χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όταν ο κόσμος ρωτήθηκε αν η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και αν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε γενικές γραμμές η κορυφαία δύναμη όσον αφορά το κοινό στην παγκόσμια σκηνή, ωστόσο οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται, ενώ η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν δημοτικότητα σε άλλες περιοχές, πάντα σύμφωνα με την έρευνα.