Αντεπίθεση στα πλήγματα του Ιράν το περασμένο Σάββατο πργματοποίησε τα ξημερώματα το Ισραήλ, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες πύραυλοι έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.
Aμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεϊ γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nu712epwvd)
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), και ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nt4rghjsq9)

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης του Ισραήλ

map_jpeg


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Όλα δείχνουν πως η απάντηση των Ισραηλινών ήρθε την ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους που είναι η Παρασκευή, όπως αντίστοιχα το Ιράν είχε χτυπήσει το περασμένο Σάββατο που ήταν ημέρα προσευχής για τους Εβραίους.


Ισραήλ: Ο στόχος δεν ήταν πυρηνική εγκατάσταση

Πρόκειται για ένα χτύπημα γοήτρου του Ισραήλ, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη του (πιθανότατα F-35) δεν χρειάστηκε καν να μπουν στον εναέριο χώρα του Ιράν για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Τοπικές πηγές ανέφεραν εκρήξεις στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στο Κυβερνείο As-Suwayda της νότιας Συρίας και στην περιοχή της Βαγδάτης και στο Κυβερνείο Μπαμπίλ του Ιράκ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν δήλωσε αξιωματούχος στο CNN διευκρινίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν κάποια πυρηνική εγκατάσταση με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί να αναφέρουν ότι έγινε ισραηλινό χτύπημα και σε Συρία και Ιράκ.

Το Ισραήλ προχώρησε σε πλήγμα ανταπόδοσης στο Ιράν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως υπήρξε ενημέρωση των ΗΠΑ εκ των προτέρων σχετικά με την επιχείρηση αυτή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nrw7465v21)


Ιράν: Καταρρίφθηκαν drones, δεν έχει γίνει «επίθεση με πυραύλους ως τώρα»

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Ιράν —ο οποίος δεν κατονομάζεται— το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.



Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς»
, διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Ιρανικό Συμβούλιο.



Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση: «Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα, δεν αναφέρθηκαν απειλές στη χώρα» λέει το IRNA

«Έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα», εξήγησε ο Ραγιάν Μαρούφ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ακούστηκαν εκρήξεις σε περιοχές του Ιράν. Έκρηξη ακούστηκε στην ιρανική πόλη Ghahjaworstan, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Isfahan, σύμφωνα με το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

«Η πόλη Ghahjaworstan βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και στην όγδοη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το FARS news.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες».

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και στη Συρία - Χτυπήθηκε κτίριο στο Ιράκ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν τα ξημερώματα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, την ώρα που μεταδίδονται πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις «ισχυρές εκρήξεις» στο Ιράν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε κτίριο στη Βαγδάτη του Ιράκ όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση υψηλόβαθμων προσώπων των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι πρώτες πληροφορίες για την επίθεση τα ξημερώματα

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν. Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν χτυπήθηκαν και τοποθεσίες στη Συρία και στο Ιράκ.



Έκρηξη ακούστηκε βορειοδυτικά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS του Ιράν, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Το ιρανικό Press TV αναφέρει επίσης ότι μια έκρηξη ακούστηκε κοντά στην κεντρική πόλη. 



Λίγο μετά την αναφορά των φερόμενων ισραηλινών πυραύλων, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

O γερουσιαστής σε δεύτερη ανάρτησή του ενημέρωσε πως το Ισφαχάν φιλοξενεί την αεροπορική βάση Khatami και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης.


Ιράν: Αναστολή των πτήσεων

Πριν το χτύπημα του Ισραήλ ο εναέριος χώρος πάνω από το Ιράν είχε αδειάσει. Όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.



Sky News: Τα τρία μηνύματα από την επίθεση του Ιράν

Το Sky News εξηγεί τα τρία μηνύματα από την ισραηλινή επίθεση.
  • Πρώτον για να αποκαταστήσει την «ισορροπία». Μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω
  • Δεύτερον, για να στείλει το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.
  • Τρίτον ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση


Ισραήλ: Από λάθος συναγερμό ήχησαν σειρήνες στα βόρεια της χώρας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι σειρήνες που ήχησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ οφείλονταν σε λαθεμένο συναγερμό, εν μέσω των ακόμη ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών περί εκρήξεων στο Ιράν οφειλόμενων σε δική του επιχείρηση ανταπόδοσης.

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Ιρανικό Συμβούλιο.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει σε επίθεση με drone και πυραύλους που διεξήγαγε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες νόμιμης άμυνας και τα αντίμετρα του Ιράν τερματίστηκαν, επομένως το τρομοκρατικό ισραηλινό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει οποιονδήποτε στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Σε περίπτωση χρήσης βίας από το ισραηλινό καθεστώς και παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει δευτερόλεπτο να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματά της ανταποδίδοντας με αποφασιστικό και επαρκή τρόπο για να μετανιώσει το καθεστώς αυτό για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Νετανιάχου πριν τις επιθέσεις

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος ν’ αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του Σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.


Μια κλιμάκωση θα έχει οδυνηρές συνέπειες, προειδοποιούν ειδικοί

Το πλήγμα κατά του Ιράν νωρίς τα χαράματα της Παρασκευής, ιερής μέρας για τους μουσουλμάνους και ανήμερα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, που κρατά στα χέρια του τα ηνία της εξουσίας από το 1989, είναι το τελευταίο σε μια εντεινόμενη σειρά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι επιθέσεις αντιποίνων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν η σύρραξη κινδυνεύει να γίνει «πολύ ζοφερή πολύ γρήγορα», δήλωσε στο CNN ένας ειδικός στις διεθνείς σχέσεις. «Βγήκαν τα γάντια. Η απάντηση του Ιράν είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Bloomberg, Μπόμπι Γκος.

Το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να πλήξει το Ισραήλ μέσω πληρεξουσίων του στον Λίβανο και το Ιράκ, καθώς και με τη βοήθεια της Χαμάς στη Γάζα και των Χούτι της Υεμένης, είπε ο Γκος. Τα πλήγματα της Παρασκευής έχουν ωθήσει τη σύγκρουση σε «αχαρτογράφητα νερά», είπε προσθέτοντας ότι με αυτή την κλιμάκωση υπάρχει πάντα η πιθανότητα το επόμενο βήμα να ξεπεράσει τα όρια.

Από την πλευρά του ο αναλυτής διεθνών σχέσεων του CNN τόνισε ότι αυτή η κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε «κάτι πραγματικά ζοφερό».