Στις 24 Απριλίου θα στηθούν κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία. Οι «µονοµάχοι» είναι επτά. Προκειµένου να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Εποµένως, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, στις 8 Μαΐου.

Το αντιπολιτευόµενο δεξιό VMRO-DPMNE είναι το απόλυτο φαβορί για τον δεύτερο γύρο, όπου θα αναµετρηθεί µε το σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα του νυν προέδρου και υποψήφιου µε το κυβερνών SDSM Στέβο Πεντάροφσκι. Το ερώτηµα είναι σε ποιο στάδιο βρίσκονται τώρα και πώς θα διαµορφωθούν µετεκλογικά οι σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων.

Τα μνημόνια που έχουν καθυστερήσει 

Τρία µνηµόνια έχουν καθυστερήσει να έρθουν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αφορούν:

1) Την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονοµική συνεργασία,

2) την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και

3) την εναέρια αστυνόµευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη. Το τελευταίο στην πράξη συµβαίνει ήδη. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, στο Φόρουµ των ∆ελφών.

Άλλωστε, συµφέρει την Ελλάδα να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. ∆ιότι έτσι δεν έχουµε στα βόρεια σύνορά µας τουρκικά αεροπλάνα να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων µας, κάνοντας όµως παράλληλα επόπτευση και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ως προς τα µνηµόνια συνολικά, διπλωµατικές πηγές επισηµαίνουν ότι η υπογραφή τους εξαρτάται από την πιστή εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές λένε ότι η ελληνική πλευρά προσδοκά να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή κατά τη θητεία της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. «Αλλά αυτό εξαρτάται και από τους γείτονες», επισηµαίνουν στους συνοµιλητές τους.

Βόρεια Μακεδονία: Η... «αξιοπρέπεια» και οι κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι «πούλησε» τη χώρα - Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας

Γνώστες των σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και των εξελίξεων στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εξηγούν στα «Παραπολιτικά» ότι η εφαρµογή της Συµφωνίας πάει σχετικά καλά. Υπάρχουν βεβαίως θέµατα που δεν έχουν προχωρήσει, όπως τα σχολικά βιβλία, τα trademarks, οι πινακίδες κ.λπ. Το µείζον πρόβληµα, όµως, είναι ότι δεν χρησιµοποιείται στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας η επίσηµη ονοµασία. Η συµφωνία τηρείται, δηλαδή, στα επίσηµα έγγραφα, αλλά δεν τηρείται στην καθοµιλουµένη. Αν πάει κάποιος στη γειτονική χώρα, θα το διαπιστώσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι να εκλεγεί και να σχηµατίσει κυβέρνηση το VMRO. Το οποίο ούτε έχει υπογράψει τη Συµφωνία των Πρεσπών ούτε κάνει προσπάθειες να χρησιµοποιεί το όνοµα, προφανώς συνειδητά. Τις προθέσεις του έδειξε προ ηµερών ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος δήλωσε: «Αν εκλεγώ, το όνοµα θα είναι σκέτο Μακεδονία».

Γενικώς, προεκλογικά η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία «ποντάρει» πολύ στα εθνικά θέµατα, αλλά και στη λέξη «αξιοπρέπεια», που διαρκώς επαναλαµβάνεται όταν τα κόµµατα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πούλησε» τη χώρα και ως αντάλλαγµα δεν πήρε την ένταξή της στην Ε.Ε. Ειδικοί επισηµαίνουν ότι, αν µετεκλογικά τα πράγµατα πάρουν δυσκολότερη τροπή, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να µπει στη λογική «διαβήµατα επί διαβηµάτων», αλλά να χρησιµοποιήσει το µεγαλύτερο εργαλείο που έχει στα χέρια της, για να πιέσει τη Βόρεια Μακεδονία να συµµορφωθεί. Το εργαλείο αυτό δεν είναι άλλο από την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά