Γιώργος Γεραπετρίτης: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές
γηφγηφγηφη
Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η χώρα είναι «σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή εγρήγορση για το ενδεχόμενο επιθετικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας», δηλώνει στα «Π» ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δώσει καμία απάντηση «για την παράλληλη δομή εξουσίας που φέρεται να υπήρχε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση», ενώ εκτιμά ότι δεν θα γίνει μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αλλά διορθωτικές κινήσεις, που θα σχετίζονται «με τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, δεδομένου ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές που θα υποστηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεγάλες πολιτικές της επόμενης τριετίας».

Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; Ποιες άλλες ενέργειες σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της κίνησης αυτής;

Η κατάργηση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας συνιστά πράξη μισαλλόδοξη και βέβηλη, που δεν στρέφεται μόνο κατά της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, αλλά και κατά των οικουμενικών αξιών της ανεκτικότητας και του σεβασμού της παγκόσμιας πολιτισμικής παράδοσης. Η ελληνική κυβέρνηση συντονίζει έναν μεγάλο διπλωματικό αγώνα έτσι ώστε να υπάρξει ομόθυμη αντίδραση εκ μέρους διεθνών οργανισμών, κρατών και της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών. Για ακόμα μία φορά η Τουρκία θα καταφέρει να συσπειρώσει απέναντί της τον πολιτισμένο κόσμο. Η Τουρκία παρασύρεται, δυστυχώς, σε έναν κλιμακούμενο μεγαλοϊδεατισμό, που εγκολπώνει πολιτικές εθνικού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Τα Ελληνοτουρκικά είναι και πάλι στο προσκήνιο. Εκτιμάτε ότι η προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φτάσει στο σημείο της παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι και πόσο έτοιμοι είμαστε για κάτι τέτοιο;

Είμαστε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή εγρήγορση για το ενδεχόμενο επιθετικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας.
Θεωρώ ότι έχουμε πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο πολίτη ότι έχουμε όχι μόνο την ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και την επαγγελματική επιχειρησιακή κατάρτιση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συμβατική ή υβριδική επίθεση. Για εμάς η εθνική κυριαρχία δεν αποτελεί απλώς ένα αφηρημένο πολιτικό αφήγημα, αλλά πρώτιστα τη βάση της ιδεολογικής μας ταυτότητας και το χρέος μας απέναντι στις παρούσες και τις επόμενες γενιές. Μπορεί να επικαλούμαστε τη διεθνή νομιμότητα και να οικοδομούμε διεθνείς διπλωματικούς θυλάκους, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσουμε και μόνοι μας την ακεραιότητα των εθνικών μας δικαίων.

Υπάρχει προβληματισμός για τα κρούσματα κορονοϊού ή εκτιμάτε ότι η πανδημία κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα; Εξετάζετε την επιβολή νέων, περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα έγινε με την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι το τέλος του μήνα;

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, στηριχθήκαμε στην κοσμοθεωρητική αφετηρία της πρωταρχίας της δημόσιας υγείας και στην πολιτική πρόσληψη της λήψης αποφάσεων βάσει επιστημονικών δεδομένων. Αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να πράττουμε και σήμερα. Εάν εξαιρέσει κανείς τη σχετική έξαρση κρουσμάτων από τη βαλκανική χερσόνησο, βρισκόμαστε εντός των προβλέψεων που είχαν γίνει πριν από το άνοιγμα της τουριστικής μας αγοράς. Το διάστημα 8 έως 15 Ιουλίου είχαμε 35 κρούσματα μεσοσταθμικά ανά ημέρα, με τον επιδημιολογικό δείκτης Rt να βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το όριο επικινδυνότητας 1. Για την ώρα, δεν υφίσταται ανάγκη για λήψη αυστηρότερων μέτρων, θα πρέπει όμως να τηρούνται με προσήλωση οι υφιστάμενοι περιορισμοί και να φροντίζουμε όλοι στο μέτρο της ατομικής ευθύνης να τηρούμε τις δεσμεύσεις και συστάσεις της Πολιτείας. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη άσκηση, που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Βεβαίως, εφόσον χρειαστεί, θα προσαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά.

Τα σημάδια μέχρι στιγμής για τη φετινή τουριστική κίνηση είναι δυσοίωνα. Εχετε βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο; Εχει άλλα «όπλα» η κυβέρνηση στη «φαρέτρα» της για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που ζουν ή εξαρτώνται από τον τουρισμό;

Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την τουριστική βιομηχανία. Στην ουσία, ξεκινάμε από το μηδέν, δεδομένου ότι ακόμη υφίσταται σημαντική διασπορά του ιού σε μεγάλα κομμάτια του πλανήτη. Οσο περνάει ο καιρός και καταφέρνουμε να κρατάμε τη χώρα ανοιχτή χωρίς σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτό, βεβαίως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα υπάρξει σημαντική απομείωση τόσο στα εισοδήματα των οικογενειών που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό όσο και στα δημοσιονομικά έσοδα λόγω της συμμετοχής του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ηδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό, για την ταμειακή διευκόλυνση των επιχειρήσεων, για τη μείωση των φορολογικών βαρών των σχετικών υπηρεσιών και για τη μείωση των εργοδοτικών και μισθωτικών βαρών των τουριστικών εταιρειών. Εφόσον απαιτηθεί, και στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση.

Πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα 32 δισ. που αναμένεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης; Μπορεί η χώρα να αποκτήσει άλλους πυλώνες ισχυρής ανάπτυξης, μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία;

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει πολύ σημαντικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επενδύοντας στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο θα αξιοποιηθούν εντός του κοινοτικού πλαισίου και των προτεραιοτήτων που θα τεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για να εισαγάγει διαρθρωτικές τομές, που θα αναβαθμίσουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας και θα αποτελέσουν ουσιαστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί η έκθεση που υπέβαλε η επιτροπή Πισσαρίδη, όπως επίσης θα αξιολογηθούν οι ανάγκες της χώρας σε βασικές υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η Υγεία, η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Μπορούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να προσδοκούν νέες μειώσεις φόρων από την κυβέρνηση και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Είναι κατ’ αρχάς σημαντικό να αναδείξουμε ότι, παρά την πρωτοφανή τα τελευταία 90 χρόνια οικονομική κρίση που ενέσκηψε στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν υπήρξε αύξηση της φορολογίας, ούτε συντελέστηκαν μειώσεις μισθών. Για εμάς, παραμένει ενεργό το βασικό μείγμα πολιτικής στη βάση του οποίου μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, δηλαδή λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις και νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οσο μας επιτρέπεται από τα δημοσιονομικά δεδομένα σε μια ιδιαιτέρως εύθραυστη εποχή παγκοσμίως, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτούς τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας.

Με ποιον τρόπο και σε τι χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων;

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη νομικά απόφαση που χρειάζεται μελέτη και αποκωδικοποίηση. Ηδη το Υπουργείο Εργασίας αναλύει την απόφαση και θα υπάρξει ένα σχέδιο κατά τρόπο ώστε οι δικαιούμενοι να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, βεβαίως εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, δεδομένου ότι δεν υφίσταται έως το τέλος του χρόνου ζήτημα παραγραφής, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο για τους συνταξιούχους που δεν έχουν ήδη προσφύγει, τουλάχιστον για την ώρα. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι, στο πλαίσιο του πυρηνικού ρόλου της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία, οι συντάξεις ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα και για τον λόγο αυτό θα φροντίσει, όσο το επιτρέπει η εθνική οικονομία, την αποκατάσταση των συντάξεων.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Παππάς. Πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι υποθέσεις αυτές από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή;

Οσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης προέρχονται κατά βάση από ιδιώτες. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκτιμά ότι έως σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απολύτως πειστική απάντηση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παράλληλη δομή εξουσίας που φέρεται να υπήρχε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Είναι αυτονόητο στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση όλων των τυχόν αδικημάτων που αφορούν το δημόσιο βίο της χώρας. Οπως απέδειξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας στη Βουλή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν συμβάλλουμε με κανέναν τρόπο στη δημιουργία πολωτικού και τοξικού κλίματος, αλλά παραμένουμε πιστοί στον θεσμικό μας ρόλο. Οπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν με τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμά μας.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής. Θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα για έναν δομικό ανασχηματισμό;

Ο χρόνος που πέρασε ανέδειξε μια κυβέρνηση με υψηλό επαγγελματισμό και πολιτικό σθένος να φέρει μεγάλες τομές στην χώρα. Παρά τις εξαιρετικά επιβαρυμένες διεθνείς συνθήκες, θεωρώ ότι η έως σήμερα θητεία της κυβέρνησης είναι συνολικά επιτυχής στα περισσότερα μέτωπα. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, προσπαθούμε έντιμα να πετύχουμε τους μικρούς και μεγάλους στόχους μας και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για έναν μεγάλο ανασχηματισμό, αλλά μόνον για διορθωτικές κινήσεις, που θα βελτιώσουν τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης και θα μεγιστοποιήσουν το παραγόμενο έργο.

Ο ανασχηματισμός -όποτε τελικά και αν πραγματοποιηθεί- θα σχετίζεται με τις επιδόσεις των υπουργών σε σχέση με τους στόχους που περιείχαν οι μπλε φάκελοι που έλαβαν πέρυσι τέτοια εποχή;

Ολοι αξιολογούμαστε στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί, όπως και στη διαχείριση απροβλέπτων κρίσεων. Η αξιολόγηση είναι στο πολιτικό γονιδίωμα της κυβέρνησης και πρώτοι εμείς πρέπει να δίνουμε το υπόδειγμα. Πάντως, οι όποιες διορθώσεις στην κυβέρνηση θα σχετίζονται και με τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, δεδομένου ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές που θα υποστηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεγάλες πολιτικές της επόμενης τριετίας.


Πληροφορίες θέλουν να είστε ένας εκ των υπουργών που τάσσεται σταθερά κατά των πρόωρων εκλογών. Μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το κεφάλαιο αυτό δεν θα πρέπει να επενδυθεί στη μεγιστοποίηση της πολιτικής επιρροής μέσω εκλογών, τις οποίες σήμερα δεν χρειάζεται η χώρα. Παρά τις απανωτές κρίσεις, βαδίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα, έχοντας σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάνω απ’ όλα όμως τη στήριξη της κοινωνίας. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, θα πρέπει το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε να επενδυθεί σε μείζονες μεταρρυθμίσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν πολιτικό τίμημα, θα φέρουν όμως τη χώρα σε μια νέα εποχή. Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για το καλό της χώρας.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα