Προβλήματα αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της στο κόμμα για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.

Ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα πρόσωπα στις Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ότι ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ ως ειδικού συμβούλου «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας διορισμού».

Ο Πίπερ προέρχεται από το ίδιο κόμμα του CDU με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η θέση αυτή έχει βαθμό εντός της Επιτροπής με μισθό 17.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν αν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τον διορισμό λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες». 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη για τη θέση, με την προεκλογική της εκστρατεία να ξεκινά από την Ελλάδα την Κυριακή.

Είχε ήδη επιλεγεί ως μοναδική υποψήφια για τη θέση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Την Παρασκευή το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι της Φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή, ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, θα έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών για να διευθύνει την εκστρατεία της. Είπε ότι θα επιστρέψει στη δουλειά του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρόλο που η εκστρατεία δεν θα τελειώσει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις νέες κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση ανώτερων πολιτικών της Ε.Ε. στη διαμάχη είναι το πρώτο σημάδι προβλήματος για την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν. Η θέση της δεν είναι καθόλου εγγυημένη, με τους τέσσερις υπογράφοντες την επιστολή να προέρχονται από κόμματα εκτός ΕΛΚ. Ο επαναδιορισμός της μετά τις ευρωεκλογές θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα την έγκριση των κομμάτων αυτών -της ομάδας του Μπορέλ, των σοσιαλιστών, και της ομάδας του Μπρετόν, των φιλελευθέρων- για να λάβει την πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο.

Ο Πίπερ δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο για τους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να αναλάβει τον ρόλο. Οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι η διαμάχη ήταν «καθαρή κομματική πολιτική» ενόψει των εκλογών, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους υπογράφοντες δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις πριν από τον διορισμό.

Με πληροφορίες από Guardian