Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και της ονομασίας της χώρας.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σε χθεσινοβραδινή τους τηλεμαχία (debate), ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, αντάλλαξαν «πυρά» για την ονομασία της χώρας και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισήμανε πως οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, «λόγω της επίμονης στάσης του να μη χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία)».

Μιτσκόσκι για το όνομα "Μακεδονία": Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου


Σε ερώτηση για το πώς θα αποκαλεί τη χώρα ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι «το όνομα θα παραμείνει πάντα μόνο “Μακεδονία”.

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα, η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Όταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ. Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς.

Η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες, οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», απάντησε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.