Ο Νικ Νάνος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Nanos Research και ένας από τους κορυφαίους δηµοσκόπους του Καναδά. Μεταξύ των πελατών του συγκαταλέγονται µερικά από τα µεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Αµερικής και του Καναδά, όπως το Bloomberg, το CBC, η «Wall Street Journal» κ.ά. Είναι επίσης σύµβουλος επικοινωνίας σε κόµµατα και κυβερνήσεις και σχολιαστής σε πολλά ΜΜΕ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Καναδά συµµετείχε στην εκδήλωση του Economic Club και είχε την ευκαιρία να συνοµιλήσει µαζί του για θέµατα επενδύσεων.

Γιος Ελλήνων µεταναστών από την Τρίπολη, γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Καναδά. Ο θάνατος του πατέρα του σε νεαρή ηλικία τον έβαλε από νωρίς στον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς η οικογένειά του δραστηριοποιούνταν στον χώρο της εστίασης και στα εµπορικά ακίνητα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες και ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στο Queens University, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας βιβλίων πολιτικής επιστήµης. Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεµένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» µιλά για τις σχέσεις των δύο χωρών, για την επιστολική ψήφο των αποδήµων, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας, καθώς και για τη σχέση του µε την Ελλάδα.

Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, την πρώτη έπειτα από 40 χρόνια, και πώς θα µπορούσε να συµβάλει στην προσέλκυση νέων επενδυτών;

Η επίσκεψη ήταν µια στιγµή καµπής στις ελληνοκαναδικές σχέσεις. Οι Καναδοί γνωρίζουν την Ελλάδα ως έναν τόπο οµορφιάς και ιστορίας µε έναν φιλόξενο λαό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µε την αναφορά του στην Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων, προσθέτει µια νέα πολύ σηµαντική και δυναµική διάσταση στην ελληνική ταυτότητα. Η Ελλάδα είναι µια οικονοµική δύναµη στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια και αποτελεί µια αναδυόµενη σηµαντική πύλη προς την Ευρώπη.

Ποια είναι η γνώµη σας για την επιστολική ψήφο των οµογενών και αν θα συµµετείχατε...

Η επιστολική ψήφος των οµογενών είναι ένας νέος µοχλός για την αξιοποίηση της παγκόσµιας ελληνικής διασποράς. Κατά τη γνώµη µου, θα συµβάλει στην οικοδόµηση ισχυρότερων δεσµών και στην προσέλκυση ακόµη περισσότερων επενδύσεων από την ελληνική διασπορά. Το να έχουµε Ελληνες από όλο τον κόσµο να επενδύουν, να ψηφίζουν και να παραµένουν συνδεδεµένοι µε την Ελλάδα βοηθά στην οικοδόµηση µιας ισχυρότερης οικονοµίας και ενός πιο δυναµικού ελληνικού έθνους. Ανυποµονώ να συµµετάσχω και να συµβάλω στην επιτυχία της Ελλάδας.

Ο Καναδός µεγαλοεπιχειρηµατίας Πρεµ Γουάτσα και η Eldorado Gold είναι από τους πρώτους που επένδυσαν στην Ελλάδα από την εποχή ακόµα της κρίσης. Θα µπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγµά τους και άλλοι επενδυτές -και εάν ναι, σε ποιους τοµείς;

Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι. Οι επενδύσεις ακολουθούν την οικονοµική επιτυχία και θέλουν ένα σταθερό κυβερνητικό περιβάλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται σε µια πολύ καλή χρονική συγκυρία, που όλα είναι υπέρ της. Η οικονοµία δυναµώνει. Είναι κρίσιµος παίκτης στην παγκόσµια εφοδιαστική αλυσίδα µέσω πρωτοβουλιών, όπως ο διάδροµος Ινδία - Μέση Ανατολή - Ευρώπη, και σηµειώνει πρόοδο στην πράσινη οικονοµική ανάπτυξη µέσω των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Αν προσθέσουµε σε όλα αυτά και µια ποιότητα ζωής µοναδική σε παγκόσµια κλίµακα, πιστεύω ότι θα µπορούσε να αποτελέσει µαγνήτη για επενδύσεις, δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες και προσελκύοντας εργαζόµενους µε γνώσεις. Η αίσθησή µου είναι ότι οι τοµείς της γνώσης, της υψηλής τεχνολογίας και των logistics θα µπορούσαν να συµβάλουν καθοριστικά ώστε να γίνει η Ελλάδα µια ακόµη πιο δυναµική οικονοµία.

Πώς θα περιγράφατε το διεθνές προφίλ της Ελλάδας πέντε χρόνια µετά την έξοδο από τα µνηµόνια και πώς συνέβαλε σε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Σε έναν κόσµο όπου πολλά πράγµατα πάνε στραβά, η Ελλάδα είναι µια ιστορία επιτυχίας. Κανείς δεν θα περίµενε πριν από πέντε χρόνια ότι θα ανακηρύσσονταν χώρα της χρονιάς από τον «Economist» και πως θα ανέβαινε τόσο γρήγορα στη λίστα µε τις χώρες που είναι ιδανικές για επενδύσεις. Στο επίκεντρο αυτής της µεταµόρφωσης είναι η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόµα και αν κάποιος δεν συµφωνεί µαζί του, πρέπει να σεβαστεί αυτό που έχει καταφέρει σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Ποια είναι η σχέση σας µε την Ελλάδα, ποια ελληνικά χαρακτηριστικά κουβαλάτε στην καθηµερινή σας ζωή;

Όταν βρίσκοµαι στην Ελλάδα είµαι στο σπίτι µου και έχω πολύ ισχυρή την αίσθηση του ανήκειν και της υπερηφάνειας. Όσον αφορά τα ελληνικά χαρακτηριστικά: Σε ένα ταξίδι που έκανα στην Ελλάδα µε έναν από τους γιους µου και αφού συνάντησε πρώτη φορά κάποιους συγγενείς, µου είπε: «Μπαµπά, δεν µε ξέρουν καθόλου αλλά µε αγαπούν τόσο πολύ». Του είπα πως αρκεί να είσαι αυτός που είσαι για να σε καλωσορίσουν και να σε αγαπήσουν. Είναι η ελληνική γενναιοδωρία του πνεύµατος που είναι συναρπαστική. Όταν συναντώ συµπατριώτες µου Έλληνες δεν µας παίρνει πολύ χρόνο για να επικοινωνήσουµε και ο σύνδεσµος είναι πολλές φορές η πόλη ή το χωριό από το οποίο κατάγονται οι οικογένειές µας. Αυτό αρκεί... Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, φτιάχνω γιαούρτι κάθε εβδοµάδα µε τον παραδοσιακό τρόπο της γιαγιάς µου. Είναι κάτι που µε ευχαριστεί και µου θυµίζει το σπίτι µου και τη γειτονιά µου στην Τρίπολη.