Νέα ''κατρακύλα'' για την τουρκική λίρα μετά την ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής (31/03).

Συγκεκριμένα, η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος, στις 8 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος.

Ανησυχούν οι επενδυτές για την Τουρκία

Επιβεβαιώθηκε η ανησυχία των επενδυτών πριν την ψηφοφορία της Κυριακής, για το κατά πόσον μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να εμπνεύσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική από πέρυσι.

Σε έκθεσή του ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer ανέφερε: «Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)».

Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτή επιβαρύνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον δανεισμό για τους περισσότερους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στροφή πολιτικής που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές. Παρ' όλα αυτά, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται επιφυλακτικοί μήπως βρεθούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, εικάζοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα. Όπως δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι: «Περιμένουμε μια πιο ευμετάβλητη από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και με μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 70% τον Μάιο».