Έντονα αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και η οικονομική κρίση που πλήττει τη γειτονική χώρα, γεγονός που έχει κάνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε «ντελίριο», αφού βλέπει τα εκλογικά του ποσοστά και τη δημοφιλία του να «εξανεμίζονται».

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Operations Research, σε περίπτωση Προεδρικών Εκλογών η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης θα αποσπούσε το 40,2% των ψήφων και η Προεδρική Συμμαχία υπό τον Ερντογάν 32,5%.

Παράλληλα το 64,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως εάν την επόμενη Κυριακή διεξαχθούν εκλογές, νικητής θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ενώ το 57,9% θέλει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, το 52,5% δήλωσε πως τον προηγούμενο μήνα δεν πλήρωσε κάποιο λογαριασμό ή δεν μπόρεσε να καλύψει μία βασική ανάγκη, ενώ στο 46% των σπιτιών υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο αναζητεί δουλειά και είναι άνεργος.

Η εικόνα της δυσμενής τουρκικής οικονομίας αποτυπώνεται σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral στα social media, το οποίο δείχνει ένα μικροπωλητή λαϊκής αγοράς, που παρουσιάζει ένα μισοκομμένο λάχανο, λέγοντας πως νωρίτερα κατάφερε και πούλησε το ¼ από το λαχανικό. «Πριν από λίγο πελάτης αγόρασε 1/4 του λάχανου, το μισό του μισού δηλαδή. Αν υπάρχουν κάποιοι που ακόμη λένε πως η οικονομία πάει καλά, ας πετάξουν τα γυαλιά τους και ας κοιτάξουν λίγο γύρω τους» σχολίασε ο ίδιος, προκαλώντας σειρά από σχόλια.