«Μία εικόνα, χίλιες λέξεις», ένα βίντεο, όλες οι απαντήσεις… Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο βίντεο με το οποίο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον απάντησε σχετικά με την απουσία της και τη μυστικοπάθεια που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα σε ό,τι είχε να κάνει με την ασθένειά της, το λεγόμενο «Kategate».

Η αποκάλυψη ότι η ίδια πάσχει από καρκίνο προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, αλλά και προβληματισμό για τη διάχυση και διείσδυση πάσης φύσεως εικασιών και θεωριών συνωμοσίας, το φορτίο της λάσπης και της απάνθρωπης αδιακρισίας. Σε βαθμό μάλιστα που η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, απασχολώντας όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και των Μοσχοβιτών στο «Crocus City Hall».

«Η διάγνωση της Κέιτ με καρκίνο ξαναγράφει την ιστορία των προηγούμενων εβδομάδων», ανέφερε το BBC σε άρθρο του, εστιάζοντας, από τη μία, σε αυτά που έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για την πριγκίπισσα της Ουαλίας και, από την άλλη, στον άνευ προηγουμένου τρόπο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, που η ίδια επέλεξε για να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση της υγείας της. «Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του πόσο πολύ τη χρειάζεται η μοναρχία», τονίζει το BBC, υπογραμμίζοντας πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας αποτελεί την «αίγλη του Παλατιού σε έναν γκρίζο βασιλικό κόσμο».

Αυτό αποδεικνύει και η στήριξη των Βρετανών, που από την Παρασκευή 22/03 εξακολουθούν να συρρέουν μουδιασμένοι στο κάστρο των Ουίνδσορ, για να αφήσουν λουλούδια κι ένα σημείωμα για «γρήγορη ανάρρωση» στην πολυαγαπημένη -όπως αποδεικνύεται- πριγκίπισσα της Ουαλίας. Εκείνη που από τους κήπους του κάστρου τούς ενημέρωσε με μια ιδιόχειρη λιτή ανακοίνωση, λέξη-λέξη, για την προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία ήδη υποβάλλεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καρκίνο που επιβεβαιώθηκε πως ήταν «παρών» από τη βιοψία μετά το σοβαρό χειρουργείο της, όπως είπε η ίδια.

«Ήταν ένα σοκ»

Και χρειάστηκε χρόνο για να «χωνέψει» το δυσάρεστο νέο. Σύμφωνα με όσα είπε η Κέιτ Μίντλετον, «ήταν ένα σοκ» -τόσο για την ίδια όσο και για τον Ουίλιαμ και την οικογένειά τους- να αποδεχθεί την ύπαρξή του, την αλλαγή στη ζωή της λόγω των χημειοθεραπειών. Όπως επίσης να ετοιμαστεί για τις συνέπειές τους, για να το διαχειριστεί με τον σύζυγο και τους οικείους της και κυρίως να προετοιμάσει τα τρία μικρά παιδιά της. Αυτό και μόνο το γεγονός «βούλωσε πολλά στόματα» για όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν περί πλαστικών επεμβάσεων, νόσο του Crohn κ.ά. Επίσης, αναφέρθηκε και στην απουσία του συζύγου της, πρίγκιπα Ουίλιαμ, από το μνημόσυνο του νονού του, του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ακόμα, έδωσε μια εξήγηση για τα δάκρυα της βασίλισσας Καμίλα, η οποία παρέστη στην τελετή, αντί του βασιλιά Καρόλου, καθώς οι γιατροί είχαν μόλις ενημερώσει την ίδια και τον Ουίλιαμ για τα αποτελέσματα της βιοψίας.

Έκτοτε ξεκίνησε ο δικός της γολγοθάς με αφορμή την περιπέτεια της υγείας της, για την καλή έκβαση της οποίας δέχτηκε και δέχεται ακόμη ευχές από καλλιτέχνες, ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες παγκοσμίως, αλλά και προβεβλημένα πρόσωπα (όπως οι Κιμ Καρντάσιαν και Μπλέικ Λάιβλι), που είχαν μπει στον πειρασμό και συμμετείχαν στον… χορό των θεωριών που είχαν κατακλύσει τα ταμπλόιντ και τα κοινωνικά δίκτυα. Στο ξεκίνημα του μηνύματός της, η Κέιτ ευχαρίστησε το κοινό για τη συνεχή υποστήριξή του και τις ευχές του, ενώ έκλεισε με την έκκληση για «χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα» κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη μορφή του καρκίνου με τον οποίο παλεύει.

Σύμφωνα με βασιλικούς σχολιαστές, όπως ο Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς, η επιλογή να τραβήξει το σύντομο βίντεο, χλωμή, αλλά όμορφη, καθισμένη μόνη της σε ένα παγκάκι στον κήπο μια ηλιόλουστη μέρα, βοήθησε να μεταδοθεί το «βαθιά συγκινητικό μήνυμα», μέσω ενός «σωστού συνδυασμού, ώστε να περάσει το σοβαρό νέο, χωρίς να είναι υπερβολικά δραματικό». «Να μεταδώσει το μήνυμα ότι, όπως κάθε απλή, καθημερινή οικογένεια, έτσι κι αυτοί αντιμετωπίζουν την ασθένεια, ελπίζοντας ότι η ίδια είναι σε καλή κατάσταση και θα αναρρώσει πλήρως σύντομα», ανέφερε. Η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Τζούντι Τζέιμις εξήγησε ότι η χλωμή και μόνη στο παγκάκι Κέιτ Μίντλετον έδειξε πως έχει την απαραίτητη «δύναμη και θέληση μιας μελλοντικής βασίλισσας». Η στάση του σώματος, συγκεκριμένα το κεφάλι ψηλά, δείχνει σταθερότητα, αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα, ενώ το σπάσιμο της φωνής, όταν αναφέρεται στη στήριξη του Ουίλιαμ, το ανασηκωμένο φρύδι, το σφίξιμο των χειλιών και το ελαφρύ παίξιμο των χεριών της εκφράζουν το άγχος της μπροστά στον αγώνα που ξεκίνησε και την επιθυμία της να έχει τον έλεγχο. Στο τέλος περνάει ένα συγκλονιστικό μήνυμα για το πόσο τρωτή είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά και πόσο σημαντική η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιστών κατά της επάρατης νόσου: «Δεν είστε μόνοι».

Το γεύμα με τον βασιλιά

Η δημιουργία του μηνύματος και η απόφαση να μιλήσει η πριγκίπισσα μόνη της ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον βασιλιά Κάρολο στο Ουίνδσορ σε ένα γεύμα με τη νύφη του Κέιτ, την παραμονή της αποκάλυψης. Το γεγονός ότι και τα δύο αυτά σημαίνοντα πρόσωπα, που βρίσκονται στην κεφαλή ενός βασιλείου, είναι αντιμέτωπα με έναν κοινό εχθρό, για τον οποίο δίνουν τις προσωπικές τους μάχες, έκανε ακόμα πιο γερό το μεταξύ τους δέσιμο. Από το γεύμα ο βασιλιάς Κάρολος «έφυγε απίστευτα υπερήφανος και βαθύτατα συγκινημένος, καθώς θεωρεί την αγαπημένη του νύφη Κάθριν σαν κόρη του», αναφέρουν πληροφορίες από το Παλάτι.

Οι… προφητείες

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, ένας νέος γύρος εικασιών ξεκίνησε για το είδος του καρκίνου από τον οποίο πάσχει η ίδια, το τι είναι η «προληπτική χημειοθεραπεία», την πρόγνωση, αλλά και τις… προβλέψεις για το μέλλον της. Μπορεί η ελπίδα όλων να είναι «να γίνει καλά», όμως πολλοί έσπευσαν να ξαναδιαβάσουν τον Νοστράδαμο. Εν μέσω της θλίψης και της ανθρώπινης αγωνίας της Κέιτ να γίνει πραγματικότητα το «εγώ θα είμαι ΟΚ», που είπε στα παιδιά της, συζητούν για τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον 15ο αιώνα: «Ένας βασιλιάς θα αναγκαστεί να φύγει κι ένας άλλος, που δεν ήταν να γίνει βασιλιάς, θα γίνει», υπονοώντας τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος ενημερώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, για τον καρκίνο της νύφης του από το βίντεο της ίδιας, σημάδι πως το ρήγμα με την οικογένειά του είναι βαθύ και ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.

Βέβαια, το ζεύγος των Σάσεξ έσπευσε να ευχηθεί «πλήρη ίαση με ηρεμία και ειρήνη», ωστόσο πηγή κοντά τους αποκάλυψε ότι μια ενόχληση την ένιωσαν, όπως και το τσίμπημα της επιθυμίας του Χάρι να επιστρέψει, γεφυρώνοντας το ρήγμα με την οικογένειά του, παρά τις διαφωνίες της συζύγου του. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι έτοιμος για όλα επ’ αυτού… Ακόμα και να χωρίσει τη σύζυγό του για μια επιστροφή στο Μπάκιγχαμ…

Πέραν των παραπάνω θεωριών, το μέντιουμ Άθος Σαλομέ από τη Βραζιλία, στο οποίο απευθύνθηκε η «Daily Star», «είδε» ότι η πριγκίπισσα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα οστά, τα γόνατα, τα πόδια και τις αρθρώσεις, που φέρεται να βελτιώνονται με τη φυσικοθεραπεία. Ο Μάρτιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και όλο το 2025 θα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτήν, γεγονός που με τη σειρά του ξυπνά παλιούς θρύλους για την «κατάρα των Ουίνδσορ», που κανείς δεν θέλει ούτε στιγμή να σκεφτεί: πως ο Ουίλιαμ θα κληθεί να καθίσει στον θρόνο της Βρετανίας μέσα σε διπλό πένθος για τον πατέρα του και για τη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του.

Δημοσιεύθηκε στην «OΝtime»