Θύμα deepfake βίντεο έπεσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με την Ιταλίδα πολιτικό να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το BBC σε μία ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου ανέβηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται η Ιταλία πρωθυπουργός να έρχεται σε επαφή με έναν άνδρα. Η κυρία Μελόνι προσέφυγε άμεσα στην ιταλική δικαιοσύνη καταγγέλοντας το περιστατικό. Παράλληλα ζήτησε αποζημίωση που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Η δικηγόρος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μαρία Τζούλια Μαρόνγκιου ανέφερε ότι το ποσό είναι «συμβολικό» και συμπλήρωσε ότι αίτημα για αποζημίωση έχει ως στόχο «να στείλει ένα μήνυμα στις γυναίκες που είναι θύματα αυτού του είδους της βίας να μη φοβούνται να υποβάλουν μήνυση».

Ως ύποπτοι για το συγκεκριμένο βίντεο είναι ένας 40χρονος και ο 73χρονος πατέρας του, οι οποίοι έχουν τεθεί σε έρευνα από τις Αρχές. Η Αστυνομία τους εντόπισε από την κινητή συσκευή, που χρησιμοποίησαν για την ανάρτηση του βίντεο. Και οι δύο κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση. Σύμφωνα με το BBC, στην ιταλική νομοθεσία, ορισμένες υποθέσεις δυσφήμισης μπορεί να οδηγήσουν τους κατηγορούμενους ακόμα και στη φυλακή.