Σε βάρος του Εμανουέλε Πότσολο, βουλευτή του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, διεξάγεται έρευνα για τραυματισμό εξ αμέλειας και ελλιπή φύλξη όπλου. Ο Ιταλός βουλευτής το βράδυ της Πρωτοχρονιάς φέρεται να τραυμάτισε ελαφρά έναν συγγενή του, ο οποίος ήταν αστυνομικός, με μικρό περίστροφο και χωρίς πρόθεση.

Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρτι για τον εορτασμό της νέας χρονιάς, ενώ στη γιορτή βρισκόταν και ο Ιταλός υφυπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ντελμάστρο.

Ο Πότσολο αρνείται ότι πυροβόλησε ο ίδιος, αλλά σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών, το όπλο δεν προκύπτει να δόθηκε σε κανέναν άλλον από τους παρευρισκόμενους στη γιορτή, στην κωμόπολη Ροζάτσα της βορειοδυτικής Ιταλίας.


Αναμένονται καθοριστικές απαντήσεις και από το τεστ ανίχνευσης της πυρίτιδας, στα ρούχα του βουλευτή. Αρχικά, ο Πότσολο δεν θέλησε να υποβληθεί στο τεστ αλλά στη συνέχεια και αφότου μίλησε με κάποιους συνεργάτες του, έδωσε στους καραμπινιέρους την αναγκαία συγκατάθεση.

Ιταλία: Η Μελόνι δεν έχει πάρει θέση για το θέμα

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο βουλευτής εμφανίστηκε στη γιορτή γύρω στην μια και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα. Μετά από λίγο, έβγαλε από την τσέπη το μικρό αυτό περίστροφο, όχι μεγαλύτερο από αναπτήρα, και άρχισε να το δείχνει στους τριάντα περίπου γνωστούς και φίλους. Κάποια στιγμή, προφανώς, κατά λάθος φέρεται να πυροβόλησε στο πόδι έναν άνδρα τριάντα ενός ετών.

Προς το παρόν, η Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει πάρει επίσημα θέση επί του θέματος, αλλά σύμφωνα με τον Τύπο, έχει ζητήσει να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να τις δοθούν άμεσα όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Είναι γεγονός πάντως, ότι στην Ιταλία η δεξιά παράταξη, κυρίως η Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας, τάσσονται υπέρ μιας όλο και ευρύτερης οπλοκατοχής για την ενίσχυση, όπως λένε, της ασφάλειας των πολιτών. Πολλοί αναλυτές όμως, υπογραμμίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι πως με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση παρόμοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ως γνωστόν, η χρήση όπλων γίνεται συχνά με ανεύθυνο τρόπο και με δραματικές συνέπειες.

Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη