Ο Ολλανδομαροκινός ναρκέμπορας Taghi και δύο άλλοι καταδικάστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου για πέντε ανθρωποκτονίες, δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας και τον σχεδιασμό πολλών άλλων δολοφονιών, ενώ άλλοι 13 καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο έως 29 χρόνια.

Παρόλο που ο Taghi βρισκόταν εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των αρχών για διακίνηση κοκαΐνης, η δίκη επικεντρώθηκε σε μια σειρά από δολοφονίες μεταξύ του ολλανδικού υπόκοσμου, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, όταν ένα φορτίο κοκαΐνης δεν έφτασε στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Πέντε δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2015 και 2016. Ο Taghi διέταξε τις δολοφονίες των Ronald Bakker και Samuel Erraghib, επειδή πίστευε ότι είχαν παράσχει πληροφορίες στις αρχές. Ένας από τους δολοφονηθέντες, ο Ranko Scekic, είχε εργαστεί προηγουμένως για τον Taghi ως εκτελεστής και δολοφονήθηκε αφού έγινε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του.

Ο δημοσιογράφος Martin Kok δολοφονήθηκε επειδή έγραφε για τον Taghi, χρησιμοποιώντας τις πηγές του στο χώρο του υποκόσμου. Το πέμπτο θύμα, ο Hakim Changachi, σκοτώθηκε κατά λάθος όταν οι δολοφόνοι του Taghi τον μπέρδεψαν με κάποιον άλλο. Αυτή η τελευταία δολοφονία ώθησε τον Nabil B., έναν από τους συνεργάτες του Taghi, να καταθέσει εναντίον του με αντάλλαγμα μια μειωμένη ποινή.

Ως αντίποινα, ο Taghi φέρεται να διέταξε τρεις ακόμη ανθρωποκτονίες μετά την έναρξη της δίκης.

Αυτές οι επιθέσεις εναντίον πολιτών χωρίς εγκληματικές διασυνδέσεις συγκλόνισαν την Ολλανδία. Ο αδελφός του Nabil B., Redouan, δολοφονήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018 στο γραφείο του στο Άμστερνταμ. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, εκτελεστές σκότωσαν τον δικηγόρο του Nabil B., Derk Wiersum. Στις 6 Ιουλίου 2021, ο Peter R. de Vries, διάσημος δημοσιογράφος και σύμβουλος του Nabil B. στη δίκη Marengo, πυροβολήθηκε καθώς έφευγε από ένα τηλεοπτικό στούντιο στο Άμστερνταμ. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

Η Ανάλυση του InSight Crime

Παρά την καταδίκη του Taghi και αρκετών από τους κορυφαίους συνεργάτες του, η υποδομή για τη διακίνηση της κοκαΐνης που δημιούργησε παραμένει άθικτη και το εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο Taghi ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα πουλώντας χασίς και σύντομα προχώρησε στην εισαγωγή χασίς από το Μαρόκο. Η επιχείρηση λαθρεμπορίας χασίς μετασχηματίστηκε σε μια αυτοκρατορία διακίνησης ναρκωτικών, καθώς μεταπήδησε στη διακίνηση κοκαΐνης γύρω στο 2008.

Στα 15 χρόνια που ακολούθησαν, η διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη μέσω της Ολλανδίας γνώρισε άνθηση, καθώς η χώρα μετατράπηκε σε ένα από τα κύρια σημεία διανομής για την υπόλοιπη ήπειρο.

Ο Taghi και οι συνεργάτες του φέρεται να εισήγαγαν περίπου το ένα τρίτο της κοκαΐνης που εισέρχονταν στην Ολλανδία κάθε χρόνο - περίπου 33 τόνους - μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, σύμφωνα με αστυνομικά έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad το 2019.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ολλανδία εκτοξεύτηκαν από περίπου 10 τόνους ετησίως μεταξύ 2008 και 2010 σε 60 τόνους το 2023. Την ίδια περίοδο, η καλλιέργεια κόκας στη Νότια Αμερική αυξήθηκε, ενώ στην Ολλανδία η τιμή λιανικής παρέμεινε σχετικά σταθερή και η καθαρότητα καθώς και η κατανάλωση κοκαΐνης αυξήθηκαν.

Οι συνεργασίες ήταν το κλειδί για την επιτυχία του Taghi.

«Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο ... Είναι σχεδόν αδύνατο να διευθύνεις [επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος] εντός μιας εθνικής ομάδας, επειδή λειτουργείς σε ένα υπερεθνικό πεδίο» δήλωσε ο Yarin Eski, εγκληματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Στο πλαίσιο της διανομής, ο Taghi συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους διακινητές κοκαΐνης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Καμόρα και της ιρλανδικής εγκληματικής οργάνωσης Κίναχαν. Μαζί, δημιούργησαν ένα δίκτυο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως «υπερκαρτέλ».

«Η Ολλανδία ως τοποθεσία είναι σημαντική, αλλά δεν πρόκειται τόσο για ολλανδικές ή βελγικές ομάδες», δήλωσε στο InSight Crime ο Thomas Pietschmann, ερευνητής στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). «Υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες που απλώς χρησιμοποιούν το έδαφος και τις υποδομές αυτών των δύο χωρών».

Ο Taghi είχε επίσης ισχυρές συνδέσεις με τις χώρες παραγωγής. Ο υπαρχηγός του, Said Razzouki, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη, έζησε για χρόνια στα περίχωρα του Μεντεγίν της Κολομβίας. Εκεί, ο Razzouki οργάνωσε την εξαγωγή κοκαΐνης προς την Ευρώπη. Φέρεται να αγόραζε κοκαΐνη από τους Gaitanistas (Autodefensas Gaitanistas de Colombia - AGC). Οι κολομβιανές αρχές συνέλαβαν τον Razzouki το 2020 και τον εξέδωσαν τον επόμενο χρόνο.

Αρκετά άλλα μέλη του δικτύου του Taghi συνελήφθησαν στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και το Σουρινάμ, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως νούμερο τρία, Mao Romo, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια για τις δολοφονίες στη δίκη Marengo.

Παρά ταύτα, η υποδομή που ο Taghi συνέβαλε να δημιουργηθεί συνεχίζει να εισάγει κοκαΐνη σε μεγαλύτερες ποσότητες, ακόμα και μετά τις συλλήψεις και τις καταδίκες του Taghi και άλλων μελών της οργάνωσής του.

Πηγή: Finance Colombia