Η επιχείρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2019, την ίδια στιγμή που η αστυνομία του Ντουμπάι ήταν κοντά στη σύλληψη του Ντάνιελ Κίναχαν.

____________Ridouan_Taghi__1_
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα από τα μέλη του σούπερ καρτέλ, o Ολλανδομαροκινός ναρκέμπορας, Ριντουάν Ταγχί.

H δικηγόρος του Ριντουάν Ταγχί ισχυρίστηκε ότι οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία ή απαγωγή του όταν ζούσε ως φυγάς στο Ντουμπάι.

Το υποτιθέμενο σχέδιο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2019, την ίδια περίπου περίοδο που η αστυνομία του Ντουμπάι παραλίγο να συλλάβει τον Ντάνιελ Κίναχαν.

Ο Ταγχί είναι ένα από τα ύποπτα μέλη του σούπερ-καρτέλ που παρευρέθηκε στη γαμήλια δεξίωση του Κίναχαν στο ξενοδοχείο Burj al Arab το 2017.

Αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με 10 φόνους και για διακίνηση ναρκωτικών.
___________________________
Ο Ντάνιελ Κίναχαν στο Ντουμπάι

Είναι μεταξύ πολλών άλλων που δικάζονται στη δίκη Marengo, η οποία πλέον ολοκληρώνεται στο δικαστήριο De Bunker στο Άμστερνταμ-Όσντορπ.

Ωστόσο, σε μια απρόσμενη στροφή η δικηγόρος του, Inez Weski, ανακοίνωσε ότι «θα συζητηθούν κάθε είδους νέες εξελίξεις» πριν το τέλος της δίκης.

Αναφερόταν σε πρόσφατες καταθέσεις σε ένα έγκλημα κατά ενός μέλους των Ολλανδικών Κομάντο.

Ένας ύποπτος διακινητής ναρκωτικών, με το όνομα Sil A, αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες πώς τον πλησίασε μια Ολλανδή εισαγγελέας η οποία συζήτησε πώς θα μπορούσε να απαχθεί ή να εξοντωθεί ο Ταγχί στο Ντουμπάι το 2019 από την επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ολλανδικού Στρατού.

H Weski ζήτησε από το δικαστήριο να ξανανοίξει την έρευνα πραγματοποιώντας προδικαστική ακρόαση για περαιτέρω διερεύνηση των πληροφοριών που παρείχε ο Sil A.

Ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές δολοφονίας ή απαγωγής συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στρατιωτών με τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD, παρουσία «μιας γυναίκας εισαγγελέα».

Η Weski ζήτησε να μάθει ποιος ήταν ο ρόλος της Εισαγγελίας σε εκείνη τη συνάντηση για τον πελάτη της, ο οποίος ερευνούνταν τότε ως ύποπτος για πολλές δολοφονίες.

Θέλει επίσης να διευκρινιστεί εάν όντως ισχύει ότι κάποια εισαγγελέας ήθελε να δολοφονηθεί κάποιος.

Ο Ολλανδός ναρκέμπορας συνελήφθη τελικά από την αστυνομία του Ντουμπάι τον Δεκέμβριο του 2019 και εκδόθηκε στην Ολλανδία.

Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι τους μήνες πριν από τη σύλληψή του υπήρχαν αρκετοί Ολλανδοί δικαστικοί υπάλληλοι στα ΗΑΕ, εκτός από τους αξιωματούχους της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Εισαγγελία αρνήθηκε ότι οι επισκέψεις των δικαστικών υπαλλήλων είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον Ταγχί, αλλά διαπιστώθηκε ότι τόσο ο Ταγχί όσο και ο Κίναχαν ήταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές του Ντουμπάι εκείνη την εποχή.

Το 2021, ένας αξιόπιστος ολλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε πώς η αστυνομία του Ντουμπάι παραλίγο να συλλάβει τον Κίναχαν στο λόμπι ενός ξενοδοχείου το 2019, όταν πήγε να συναντήσει δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον Ριντουάν Ταγχί.

Ο ιστότοπος AD ανέφερε ότι οι δικηγόροι ήταν υπό παρακολούθηση καθώς η ολλανδική αστυνομία υποπτευόταν ότι είχαν πετάξει για να συναντήσουν τον Ταγχί ο οποίος καταζητείτο στην Ολλανδία.

Η αστυνομία του Ντουμπάι, που βοηθούσε στην επιχείρηση παρακολούθησης το καλοκαίρι του 2019, είδε τους δικηγόρους να συναντούν άλλον ένα πελάτη, αλλά στη συνέχεια το βλέμμα της στράφηκε σε ένα τέταρτο άντρα, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν ο Ταγχί.

Καθώς η αστυνομία ετοιμαζόταν να επιτεθεί στον πλέον καταζητούμενο άνδρα της Ολλανδίας, ανακάλυψε ξαφνικά ότι o στόχος ήταν στην πραγματικότητα ο Ιρλανδός ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν και όχι ο Ταγχί.

Πάντως, σύμφωνα με τον ιστότοπο DutchNewa.nl, η κορυφαία δικηγόρος Inez Weski προφυλακίστηκε για δύο εβδομάδες ως ύποπτη ότι μετέδωσε μηνύματα από τον πελάτη της και αποφάσισε να παραιτηθεί από την υπεράσπιση του Ταγχί.

Πηγή: Sunday World

DutchNewa.nl