Αν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηρήσει την υπόσχεσή του και επικυρώσει την απαγόρευση του TikTok λόγω των φερόμενων ως δεσμών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την Κίνα, ενδέχεται να στερήσει από την προεκλογική του εκστρατεία μια πλατφόρμα μέσω της οποίας προσεγγίζει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν συγκέντρωσε πολλά “likes” την Τρίτη για ένα βίντεο που ανήρτησε στο TikTok στο οποίο επέκρινε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ για τις περικοπές που προτείνει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά τα περισσότερα σχόλια κάτω από το βίντεο αφορούσαν ένα άλλο θέμα: την προτεινόμενη απαγόρευση της πλατφόρμας.

«Είναι καλό που το είδαμε αυτό στο TikTok», έγραψε κάποιος. «Πώς θα το χρησιμοποιείτε στην προεκλογική εκστρατεία, αν το απαγορεύσετε;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Στις ΗΠΑ ο πολιτικός διάλογος για τα θέματα που προωθούν οι Δημοκρατικοί έχει στραφεί στο TikTok τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. Επισημαίνουν ότι το Χ έχει χαλαρώσει την πολιτική του για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης αφότου εξαγοράστηκε από τον Ίλον Μασκ, ενώ το Facebook έχει απομακρυνθεί από το πολιτικό περιεχόμενο. Έτσι το TikTok έχει αναχθεί στην πλατφόρμα που επιλέγει η πολιτικοποιημένη νέα γενιά των Αμερικανών.

Οι χρήστες του TikTok ψηφίζουν στη μεγάλη τους πλειονότητα τους Δημοκρατικούς: περίπου το 60% των τακτικών χρηστών του μέσου στις ΗΠΑ είναι Δημοκρατικοί ή διάκεινται θετικά προς τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το Pew Research Institute.

Εξάλλου το 19% των χρηστών του TikTok είναι Αφροαμερικανοί και το 30% ισπανόφωνοι, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστό στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ είναι περίπου 14% και 19%. Σχεδόν το 44% των χρηστών της πλατφόρμας είναι ηλικίας 18 με 29 ετών.

Η απαγόρευση του TikTok «θα στερήσει από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων την ικανότητα να επικοινωνούν (…) για την πολιτική σε μια περίοδο που επίκεινται ιδιαίτερα αμφίρροπές εκλογές», σχολιάζει ο Σάμιουελ Γούλι, καθηγητής Δημοσιογραφίας και διευθυντής του κέντρου έρευνας προπαγάνδας στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Ψηφίσαμε τον Τζο Μπάιντεν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της δύναμης του TikTok», επισημαίνει η ΝaomiHearts, μια τρανς γυναίκα με 1,1 εκατ. ακόλουθους στο μέσο, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των νέων στις εκλογές του 2020 έσπασε κάθε ρεκόρ.

Τυχόν απαγόρευση του TikTok θα στερούσε από τους νεαρούς ψηφοφόρους «την αγαπημένη τους εφαρμογή μέσω της οποίας ενημερώνονται, ακολουθούν τους ανθρώπους που προτιμούν, διασκεδάζουν, μέσω της οποίας ουσιαστικά τους επιτρέπεται να δραπετεύσουν», δηλώνει ο δρ. Άντονι Γιουν, πλαστικός χειρουργός με 8,4 εκατ. ακόλουθους στο TikTok.

Ξεχωριστά τηλέφωνα

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δημιούργησε λογαριασμό στο TikTok τον Φεβρουάριο. Μέχρι τις 13 Μαρτίου ο λογαριασμός @BidenHQ είχε 237.500 ακόλουθούς και ο @thedemocrats περισσότερους από μισό εκατομμύριο.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε περισσότερους από 70 influencers και δημιουργούς περιεχομένου στο TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι από κοινού έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια ακόλουθούς, για θέματα όπως το φοιτητικό χρέος και οικονομικά ζητήματα πριν την ομιλία του Μπάιντεν για την κατάσταση του έθνους. Στόχος: το μήνυμά του να φτάσει σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

«Δεν ανησυχούμε για τις επιπτώσεις» τυχόν απαγόρευσης του TikTok στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μένει πολύς δρόμος μέχρι την οριστική υιοθέτηση του νομοσχεδίου για το TikTok, καθώς ο Τραμπ είναι αντίθετος στο νομοσχέδιο και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δεν έχει δεσμευθεί ότι θα το φέρει προς ψήφιση στο σώμα.

Άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι «οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι πιο σημαντικές από το πώς νιώθει οποιοσδήποτε».

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι απαγορεύεται να έχουν το TikTok στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι εργαζόμενοι στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά συνέπεια μπορούν να έχουν την εφαρμογή. Όμως οι περισσότεροι έχουν στενές επαφές με τον Λευκό Οίκο και για τον λόγο αυτό διατηρούν δύο διαφορετικά τηλέφωνα: στο ένα έχουν το TikTok και με το άλλο έχουν επικοινωνίες σχετικά με τη δουλειά τους.