Η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 228.000 ανθρώπους κι έχει βυθίσει εκατομμύρια άλλους στην ανεργία, συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό λίγες ημέρες πριν από την τρίτη Νοεμβρίου, την τελική αναμέτρηση του Ρεπουμπλικανού πρόεδρου Τραμπ με τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις Τραμπ

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί έχει προβεί στην οργάνωση και στην πραγματοποίηση δεκάδων προεκλογιών συγκεντρώσεων με μαζική μάλιστα συμμετοχή παρά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναΪό, αψηφώντας τις επικρίσεις περί προτεραιότητας παραμονής του στην εξουσία αδιαφορώντας τελείως για την υγεία των υποστηρικτών του.

Στενός συνεργάτης σημείωσε ότι ο Τραμπ συνήθως επιλέγει να μιλά σε συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε περιοχές της χώρας όπου φορούν μάσκες λιγότεροι και γενικά η ανησυχία για την πανδημία δεν είναι τόσο μεγάλη. Αν κανείς έβαζε τους τόπους των προεκλογικών εμφανίσεων του μεγιστάνα στον χάρτη, είπε ο σύμβουλος, θα έβλεπε πως «είναι πάνω στη γραμμή της διαίρεσης» όσον αφορά την πανδημία. Σε καθεμία από τις συγκεντρώσεις αυτές πήγαν χιλιάδες πολίτες.
Σε συγκέντρωση που έγινε σε ανοικτό χώρο στην πόλη Γκούντγιαρ, στην Αριζόνα, για τις Αμερικανικές εκλογές 2020, ο Τραμπ συνέχισε να τάσσεται εναντίον της λήψης αυστηρότερων μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. «Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί σοσιαλιστές θέλουν να καθυστερήσουν το εμβόλιο, να παρατείνουν την πανδημία, να κλείσουν τα σχολεία σας, να κλείσουν τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ στους συγκεντρωμένους, που έστεκαν ο ένας πλάι στον άλλο, με μόνο ορισμένους να φορούν μάσκες. «Αλλά η πολιτεία σας είναι ανοιχτή, σωστά; Είναι ωραία κι ανοιχτή».

Αρκετά εργαστήρια συνεχίζουν την κούρσα για την κατασκευή εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού και τη διάθεσή του στην αγορά, πάντως κανένα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές. Σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ χαρακτήρισε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις «ανεκτίμητες», καθώς ο Μπάιντεν έχει πλέον απόλυτη υπεροχή ως προς τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. «Αυτές οι συγκεντρώσεις φέρνουν σημαντική, δωρεάν κάλυψη από τα ΜΜΕ, που συμβάλλει να αντισταθμίζεται το πλεονέκτημα που έχει ο Μπάιντεν σε χρήμα. Το Fox News βασικά αναμεταδίδει τις συγκεντρώσεις ολόκληρες. Είναι σπουδαίος πόρος», εξήγησε.
Ο Τραμπ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαχείριση της πανδημίας παρότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων, ενώ ο Πενς δεν ματαίωσε χθες, Κυριακή, τις προεκλογικές του υποχρεώσεις παρότι ο προσωπάρχης του και στενοί συνεργάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι έχει παραδοθεί στην πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 225.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.


Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αμερική και η σημασία τους

Ο Κάιλ Κόντικ, πολιτικός αναλυτής στο Center for Politics του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, σημείωσε όμως ότι οι συγκεντρώσεις αυτές μπορεί να πλήξουν τον Ρεπουμπλικάνο αντί να τον ωφελήσουν. «Η μεγαλύτερη έκθεση δεν φέρνει απαραιτήτως περισσότερες ψήφους και αναρωτιέμαι μήπως κάποιοι αναποφάσιστοι ενοχληθούν από την απόλυτη αδιαφορία για τα πρωτόκολλα αποτροπής της μόλυνσης από την COVID-19», εξήγησε ο Κόντικ.

Μια οργάνωση που τάσσεται υπέρ του Μπάιντεν, η Priorities USA Action, ανέφερε πως δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της σε έξι διεκδικούμενες πολιτείες έδειξαν πως όταν τέθηκε στους ψηφοφόρους ερώτημα για τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις που οργανώνει ο Τραμπ χωρίς να απαιτείται η χρήση μάσκας, οι περισσότεροι εξέφρασαν την απαρέσκειά τους.

Αφού ενημερώθηκε από αξιωματούχους υγειονομικών υπηρεσιών χθες Τετάρτη, ο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον αυτής που αποκάλεσε παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης του Τραμπ για τη δημόσια υγεία και το ότι δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Όσο περισσότερο μένει στην εξουσία, τόσο πιο αδιάφορος για τις συνέπειες γίνεται», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους προτού ψηφίσει εκ των προτέρων στην πόλη του, στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ).

Φανερό προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν διατηρεί άνετο προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πως οι πολίτες είναι ολοένα πιο καταπτοημένοι όσον αφορά τον τρόπο που ο Τραμπ χειρίστηκε τη σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο στις πολιτείες που αποτελούν πεδία μάχης καθώς πιθανόν θα κρίνουν το αποτέλεσμα, η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι μικρότερη.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έδειξε πως οι Μπάιντεν και Τραμπ σχεδόν ισοψηφούν — η διαφορά τους είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος — τόσο στην Αριζόνα, όσο και στη Φλόριντα, όπου οι δύο αντίπαλοι θα συνεχίσουν ταυτόχρονα τις εκστρατείες τους σήμερα Πέμπτη.

Στη δημοσκόπηση αυτή ερωτούνται πιθανοί ψηφοφόροι από τις έξι κρίσιμες, αμφίρροπες Πολιτείες (Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα) που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή των προεδρικών εκλογών.


  • Στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 51%, έναντι 44% του Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 51% και 43%. Το 28% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει ήδη ψηφίσει.

  • Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49% (48% την περασμένη εβδομάδα) έναντι 46% του Τραμπ (47% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Η διαφορά αυτή ωστόσο είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Το 18% έχει ήδη ψηφίσει.

  • Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ έχει μειώσει τη διαφορά και συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 49% του Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν ήταν μπροστά με ποσοστό 51% έναντι 44% του Τραμπ. Το 15% έχει ήδη ψηφίσει.

  • Στο Ουισκόνσιν ο Μπάιντεν προηγείται με 51% έναντι 43% του Τραμπ, διευρύνοντας κατά μία μονάδα το προβάδισμά του σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24%) έχει ήδη ψηφίσει.

  • Στη Φλόριντα η διαφορά έχει μειωθεί στις 2 μονάδες (εντός του στατιστικού σφάλματος), με τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% έναντι 47% του Τραμπ. Το 17% έχει ήδη ψηφίσει.

  • Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν αύξησε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες, στο 50%, έναντι 46% του Τραμπ. Το 10% έχει ήδη ψηφίσει.
Σε όλες τις Πολιτείες οι ψηφοφόροι είπαν ότι θεωρούν πως ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.
Η δημοσκόπηση διενεργείται διαδικτυακά στις έξι Πολιτείες, στα αγγλικά και στα ισπανικά (στη Φλόριντα και την Αριζόνα). Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 4 μονάδες.

Πάνω από 75 εκατομμύρια Αμερικανοί σε πρόωρες εκλογές

Πάνω από 75 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, είτε με την φυσική τους παρουσία είτε με επιστολική ψήφο και ο ρυθμός της πρώιμης ψηφοφορίας αυτή τη φορά πιθανόν να οδηγήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε προεδρικές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του U.S. Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

                                                                     Διαδηλώσεις αν ο Τραμπ αμφισβητήσει το αποτέλεσμα

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», εξηγεί ο Σον Έλντριτζ ένας από τους διοργανωτές μιας ένωσης που ετοιμάζει διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ «στην περίπτωση που» ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή την ενδεχόμενη ήττα του.

Επανειλημμένα ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δηλώσει αν θα αποχωρήσει ειρηνικά από τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει κάνει λόγο για μαζική νοθεία στις εκλογές -- η οποία, όπως ισχυρίζεται χωρίς αποδείξεις, θα καταστεί δυνατή λόγω του μεγάλου αριθμού των Αμερικανών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο-- εξαιτίας της οποίας ίσως να μην καταφέρει να κερδίσει, εγείροντας ανησυχίες για το αν θα είναι ειρηνική η μεταβίβαση της εξουσίας, ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

«Ποτέ ξανά στην αμερικανική ιστορία δεν έχουμε ανησυχήσει για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», δηλώνει ο 34χρονος Έλντριτζ, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος έχει ιδρύσει την οργάνωση κατά του Τραμπ “Stand Up America”.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να πιστεύουμε (τον Τραμπ) όταν λέει ότι ενδέχεται να μην δεχθεί τα αποτελέσματα», διότι «το μόνο που κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια είναι να επιδεικνύει μια παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς κανόνες», εκτίμησε.

Στόχος του Έλντριτζ είναι να οργανώσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο συνασπισμός «Protect the results» (Προστατέψτε τα αποτελέσματα), ένας από τους υπεύθυνους του οποίου είναι ο Έλντριτζ, ανήρτησε την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για σχεδόν 250 «συγκεντρώσεις», από το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη ως το Μέιν και τη Φλόριντα.

Στον συνασπισμό αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 οργανώσεις --κυρίως υπεράσπισης του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων και τουλάχιστον μία οργάνωση Ρεπουμπλικάνων που είναι αντίθετοι στον Τραμπ-- με «πολλές δεκάδες εκατομμύρια μέλη», εξηγεί ο ίδιος.

Αν και δεν έχουν καθοριστεί τα ακριβή μέρη των διαδηλώσεων, οι συμμετέχοντες έχουν ανακοινώσει ότι οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν στις 17:00 την 4η Νοεμβρίου.

Κίνδυνος βίαιων επεισοδίων;

Με δεδομένο τον όγκο των ψηφοδελτίων που έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου ή έχουν κατατεθεί πρώιμα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα χρειαστούν ημέρες ή και περισσότερο προτού μάθουμε ποιος κέρδισε τις εκλογές. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε πίεση τυχόν ασκήσει ο Τραμπ για να υπονομεύσει τα αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Έλντριτζ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν «να παρακολουθήσουν πολύ στενά» τι συμβαίνει στα εκλογικά κέντρα και να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα νοθείας.

Η προεκλογική του ομάδα έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο για να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του Τραμπ, όμως κάποιοι ανησυχούν για το όνομα που επιλέχθηκε για τον ιστότοπο “Army for Trump” (Στρατός του Τραμπ) και για την άρνηση του προέδρου να καταγγείλει κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως οι Proud Boys, από τους οποίους έχει ζητήσει «να είναι έτοιμοι».

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανές συγκρούσεις; Σύμφωνα με αξιωματούχους του FBI, τους οποίους επικαλέστηκε πρόσφατα η Washington Post και οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η ομοσπονδιακή αστυνομία «προσέχει ιδιαίτερα» φέτος για το ενδεχόμενο ταραχών και θα έχει έτοιμες ομάδες για παν ενδεχόμενο. Αξιωματούχοι της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επίσης επεσήμαναν ότι προετοιμάζονται για μετεκλογικές διαδηλώσεις.

Ο Σον Έλντριτζ διαβεβαιώνει ότι ο συνασπισμός δεν θα κάνει τίποτα, αν ο Τραμπ κερδίσει «ξεκάθαρα», χωρίς «σοβαρές παρεμβάσεις» στα αποτελέσματα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να κινητοποιηθούμε», δηλώνει.

Αλλά αν πραγματοποιηθούν, οι διαδηλώσεις θα είναι «μη βίαιες», τονίζει. «Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας τρομοκρατήσει η επικίνδυνη ρητορική και η βία που παρατηρούμε από την άλλη πλευρά», προσθέτει.