Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το εκκλησιαστικό σκάνδαλο σε μοναστήρι, στο οποίο εμπλέκεται η Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι στην Κύπρο. Οικονομικές απάτες, επενδύσεις real estate, ροζ βίντεο, ψεύτικα θαύματα, αλλά και ξύλο με ζωνάρι σε γυναίκα προκαλούν θυμό και σοκάρουν.

Η Μονή Οσίου Αββακούμ ήρθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με οικονομικές και σεξουαλικές προεκτάσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κάμερες κατέγραψαν μοναχούς σε σεξουαλικές συνευρέσεις εντός της Μονής, ενώ οικονομικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά ύψους 800.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο της Μονής.

Οι δύο μοναχοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαθέτουν και ακίνητη περιουσία, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς αποκτήθηκαν τα σπίτια αυτά και κατά πόσο έχει τελεστεί κατάχρηση των προσφορών των πιστών.

Τα ψεύτικα «θαύματα» και τα ροζ βίντεο

Ψεύτικα θαύματα, με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο, έφερναν χιλιάδες πιστούς στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να το ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας και τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα τα «θαύματα» συχνά προβάλλονταν από βίντεο στο YouTube, με τους μοναχούς να έχουν έντονη δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και παρουσία στα ΜΜΕ.

Το μύρο που «δάκρυζαν» οι εικόνες ήταν πραγματικό, μιας και οι ίδιοι οι καλόγεροι είχαν τοποθετήσει μηχανισμό, που διοχέτευε μύρο στην εικόνα από δοχείο το οποίο δεν ήταν ορατό. Ο εν λόγω μηχανισμός ανακαλύφθηκε, αλλά κανένας δε μίλησε για την απάτη, ώστε να μην… σκανδαλιστούν οι πιστοί. Τα τάματα και οι εισπράξεις στο παγκάρι από τους χιλιάδες πιστούς είχαν «γεμίσει» τις τσέπες των δύο μοναχών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν στο κελί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά, που υπολογίζονται στο 1.000.00 ευρώ, αλλά και χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά καταθέσεων, ενώ είχαν «επενδύσει» και στην αγορά διαμερισμάτων στον Πειραιά και στην Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για δική τους χρήση.

Τα όσα ακούγονταν τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε αιφνιδιαστική έρευνα από τον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και κάπως έτσι παραλήφθηκαν τα σχετικά βίντεο που «καίνε» τον ηγούμενο της Μονής και κάποιους μοναχούς. Όταν οι μοναχοί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διαψεύσουν τα όσα είχαν καταγραφεί, ζήτησαν να αποσχηματιστούν.

Σε βίντεο που κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γύρο του διαδικτύου ακούγονται οι μοναχοί να συζητούν και να παρασκευάζουν το «μύρο», που τοποθετούσαν στο σταυρό και στη συνέχεια τον χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τους πιστούς, ότι κάνει «θαύματα». Στο βίντεο, που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, γίνεται γνωστό ότι το «μύρο» είναι προϊόν απάτης, το οποίο κατασκευαζόταν με οδηγίες του ηγουμένου της Μονής. Όπως φαίνεται στο οπτικογραφημένο υλικό, ο Ηγούμενος και ένας άλλος μοναχός, σε χώρο γραφείου, προετοιμάζουν τον σταυρό, τοποθετώντας το υγρό που είχαν ετοιμάσει προηγουμένως.

ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΥΡΟ"



Τι λένε οι δικηγόροι των μοναχών

Την Τετάρτη (13.03.2024) οι δικηγόροι των δύο αρχιμανδριτών της Μονής, με ανακοίνωσή τους, με αφορμή το βίντεο που είδε τη δημοσιότητα και αφορούσε το μύρο που υπήρχε στη Μονή, κάνουν λόγο για χαλκευμένη βιντεοταινία. Όπως αναφέρουν: «Αναφορικά με δημοσιευθείσα σήμερα (χθες) Τετάρτη 13 Μαρτίου βιντεοταινία, όπου εμφανίζονται η εικόνα του προσώπου και διάλογοι του ηγουμένου Νεκτάριου Γεωργίου και του αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου, φέρεται σε γνώση του κοινού ότι η βιντεοταινία αυτή είναι χαλκευμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποτελεί προϊόν παράνομης επεξεργασίας με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού και τη δημιουργία αντιπερισπασμού αναφορικά με τις κραυγαλέες ευθύνες του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Εντυπωσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι ο «σκηνοθέτης» αυτής της βιντεοταινίας, προκειμένου να την καταστήσει επιβαρυντική και ενοχοποιητική για τους παραπάνω κληρικούς, εμφανίζει έναν εξ αυτών να δίνει εντολή στον άλλον με τη φράση «βάλε μύρο» που ακούγεται. Ως εάν αυτός που την έδωσε ήθελε να ακουστεί αυτή η εντολή, πέραν από τον λήπτη της, και από τρίτα πρόσωπα, τους θεατές της βιντεοταινίας. Ουδείς λόγος υπήρχε, εάν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, να δοθεί τέτοια εντολή. Η σκηνοθεσία είναι κραυγαλέα. Αναμένεται ενδεχομένως η δημοσίευση και άλλων τέτοιων «σκηνοθετημένων» βιντεοταινιών, η χάλκευση και διαρροή των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα. Στόχος και πάλι θα είναι η εξαπάτηση του κοινού και ο αντιπερισπασμός».


Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τελειωμό - Το σοκαριστικό βίντεο με ξυλοδαρμό γυναίκας

Νέο αποκαλυπτικό βίντεο έχει βγει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες, στο οποίο καταγράφονται από τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας σκηνές, όπου διακρίνονται οι μοναχοί να λογομαχούν έντονα και ένας εξ αυτών φαίνεται να χτυπά μία γυναίκα με το ζωνάρι του, σε μια απίστευτα προκλητική άσκηση βίας σε αυτήν. Τη χτυπά, μάλιστα, με τέτοια μανία, που η ζώνη σπάει και φεύγει το μεταλλικό κομμάτι.

Η γυναίκα, η οποία προφανώς ήταν εθελόντρια και ασκούσε χρέη καθαρίστριας, προσπαθούσε να τους δώσει κάτι με τους μοναχούς να αρνούνται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, φαίνονται να ωρύονται, ενώ κάποια στιγμή η άτυχη γυναίκα πέφτει στο έδαφος. Στο τέλος, αποχωρεί από τη Μονή κουτσαίνοντας..

Αποκλειστικό/Πρωτοσέλιδο: Μοναχός Μ.Αββακούμ σπάει ζωνάρι πάνω σε γυναίκα

«Φύλλο και φτερό» η ακίνητη περιουσία των μοναχών – Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Στη διασταύρωση των στοιχείων που παρέθεσε ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ προχωρούν οι ανακριτές της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, εξετάζοντας την προέλευση των 807.000 ευρώ, που υπήρχαν στη Μονή, τα οποία παραλήφθηκαν από εντεταλμένους της μητρόπολης Ταμασού και μεταφέρθηκαν στα γραφεία της. Επιπροσθέτως, για όσα ποσά δεν εκδόθηκαν αποδείξεις και δεν αποτελούν προϊόν εράνου για τον οποίο είχε δοθεί άδεια, θα ζητηθούν από τους υπεύθυνους εξηγήσεις.

Το Τμήμα Φορολογίας με τη σειρά του θα διερευνήσει το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ απέναντι στο κράτος, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών στη Μονή. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το κλιμάκιο ανακριτών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει λάβει 15 καταθέσεις, με την έρευνα να συνεχίζεται. Τέλος, την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, που αφορά καταγγελίες πέντε μοναχών για απαγωγή τους, επίθεση, απειλές και βιαιοπραγία.