Αλαλούμ επικρατεί στην Κυπριακή Εκκλησία μετά την αποκάλυψη του «ιερού» σκανδάλου της Μονής Οσίου Αββακούμ, καθώς καθημερινά βγαίνουν στο φως νέες αποκαλύψεις, γίνονται εκατέρωθεν καταγγελίες και όλα αυτά εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. Οι Αρχές διερευνούν με πολύ μεγάλη προσοχή δύο πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης. Από τη μία πλευρά είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο οποίος έχει καταγγείλει τον ηγούμενο της μονής Νεκτάριο Γεωργίου και τον μοναχό Πορφύριο Ττόουλου για εξαπάτηση πιστών με ψεύτικα θαύματα, για βίντεο με σεξουαλικές συνευρέσεις μοναχών και για οικονομικές ατασθαλίες (υπόθεση που έχει αναλάβει να διερευνήσει η Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος). Από την άλλη, βρίσκονται οι δύο αρχιμανδρίτες, στο «στρατόπεδο» των οποίων συντάχθηκαν και άλλοι δύο μοναχοί από την ίδια μονή στο Φτερικούδι.

Οι ίδιοι μιλούν για ένα καλοστημένο σχέδιο του Ησαΐα, καταγγέλλοντας «γκανγκστερική» επιχείρηση από την πλευρά του, ενώ μιλούν για την ύπαρξη καμερών στον χώρο των εξομολογήσεων! Συγκεκριμένα, ένας από τους μοναχούς που συνασπίστηκε με τους δύο αρχιμανδρίτες προχώρησε σε καταγγελία, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στα οπτικοακουστικά υλικά, αποκαλύπτοντας ότι τα βίντεο που του έδειξε ο Μητροπολίτης Ταμασού προέρχονταν από τον χώρο των εξομολογήσεων: «Από τα βίντεο που μου έδειξαν άρχισα να ανησυχώ για τους πιστούς, αφού ο χώρος που λήφθηκαν τα βίντεο ήταν εκεί που γίνονταν οι εξομολογήσεις για τους πιστούς και συνεπώς ο Μητροπολίτης Ταμασού και η ομάδα του έβλεπε τις εξομολογήσεις των πιστών παράνομα. Και σαν γινόταν η σκέψη μου αυτή, ξεστόμισε τα εξής: “Γνωρίζω τη δική σου εξομολόγηση και για άλλων εξομολογήσεων των πιστών”». Ο συγκεκριμένος μοναχός στην καταγγελία του ανέφερε επίσης ότι «ο Ταμασού άρχισε να ουρλιάζει και με επιβλητικό τρόπο μού είπε “υπέγραφε, αλλιώς ο Γέροντας θα πάει φυλακή και απόψε κιόλας θα δημοσιευθούν στο YouTube και Netflix”».

Οι κουκουλοφόροι, το χρηματοκιβώτιο και τα 807.000 ευρώ

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές (και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν καταθέσεις και από άλλους μοναχούς) που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα, ενώ μαρτυρίες θέλουν τον Μητροπολίτη Ταμασού να απαίτησε και να έλαβε από το μοναστήρι 450.000 ευρώ για προεκλογικούς λόγους!

Ένα βίντεο που δημοσιεύει η Cyprus Times καταγράφει την άφιξη αυτοκινήτων στην υπό διερεύνηση μονή, 10 λεπτά πριν από τις 5.00 το απόγευμα της 5ης Μαρτίου. Κατόπιν φαίνονται κουκουλοφόροι αλλά και δύο ακόμα άτομα δίχως κουκούλες να βγάζουν από τη μονή αντικείμενο, που, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι το επίμαχο χρηματοκιβώτιο εντός του οποίου βρέθηκαν οι 807.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μοναχών και των δικηγόρων τους, μεταξύ των κουκουλοφόρων υπήρχαν και μέλη της Αστυνομίας με πολιτική περιβολή, οι οποίοι δρούσαν κατ’ εντολή ανωτέρων τους. Μάλιστα σχετική καταγγελία έγινε και στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ο ηγούμενος της μονής, Νεκτάριος Γεωργίου, έχει ζητήσει άδεια από την επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων για να καταθέσει βίντεο με τους κουκουλοφόρους και SMS στους ανακριτές, τα οποία αφορούν συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος φέρεται να ζητούσε χρήματα για διάφορους λόγους. Τα SMS που θέλει να καταθέσει καταδεικνύουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, την επαναλαμβανόμενη απαίτηση του Μητροπολίτη Ταμασού για χρήματα σε λογαριασμούς της Μητρόπολης. Σε ένα από αυτά φέρεται να του απαντά ο ηγούμενος Νεκτάριος ότι έχει μόνο 3.000 ευρώ και ο Ησαΐας να του λέει να τα στείλει και πως θα έρθουν πιστοί ώστε να εισπράξει και άλλα!

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, στόχος του οποίου είναι να ολοκληρωθεί πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου. Σε αυτήν αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, κληρικοί, μοναχοί, καθώς και λαϊκοί.

Το Συνοδικό Δικαστήριο 

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν, εκτός από τον κ. Νεκτάριο, οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος (αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα), Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος (αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο). Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συνοδικού οι δικηγόροι των μοναχών απέστειλαν επιστολή στην Ιερά Σύνοδο, μετά την κλήση που έλαβαν, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν τηρηθεί όσα προνοεί ο καταστατικός χάρτης, αφού θα έπρεπε να αναμενόταν η ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ένοχοι ή όχι.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»