Στην πρόβλεψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε ο Aμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο κόστος στέγασης στον προεκλογικό της αγώνα κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Αλλά βάζω στοίχημα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περισσότερο», δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια. Δεν διευκρίνισε όμως πότε πιστεύει ότι μπορεί να αρχίσουν οι μειώσεις.

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ: Μειώσεις από τον Ιούνιο

Οι αγορές αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θα αρχίσει σύντομα τη χαλάρωση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι οι μειώσεις θα αρχίσουν τον Ιούνιο.

Ο Πάουελ δήλωσε στους νομοθέτες αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι δεν απέχουν πολύ από το να αποκτήσουν αρκετή εμπιστοσύνη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν τις μειώσεις, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής σηματοδοτεί μια αγορά εργασίας που σταδιακά μετατοπίζεται προς τα κάτω, με συγκρατημένη απασχόληση και αύξηση των μισθών που δημιουργεί ελπίδες ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί χωρίς μεγάλο κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένας νέος γύρος πληθωρισμού. Αυτό το σενάριο δίνει περιθώριο στη Fed να μειώσει τα επιτόκια, σημειώνει το Bloomberg.