Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε να κολυμπήσει στον Σηκουάνα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να προβάλει τις ενέργειες καθαρισμού του ποταμού πριν την μεγάλη αθλητική διοργάνωση, υποσχέθηκε να κολυμπήσει στον ποταμό.

«Θα το κάνω, αλλά δεν θα σας πω την ημερομηνία» δήλωσε ο Μακρόν στην τελετή των εγκαινίων του Ολυμπιακού Χωριού.

Λόγω της ποιότητας του νερού του Σηκουάνα, οι διοργανωτες στο Παρίσι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τρία test event


Να τονιστεί πως οι γαλλικές αρχές προσπαθούν εδώ και μήνες να βελτιώσουν την ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα, ο οποίος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας και το τρίαθλο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου).

Ήδη έχουν δαπανηθεί 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και όμβριων υδάτων, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού του Σηκουάνα, καθώς και του μεγάλου παραπόταμου, του Μάρνη.

Λόγω της ποιότητας του νερού, οι διοργανωτες στο Παρίσι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τρία test event πέρυσι.

Σύμφων με τους επιστήμονες, οι αυξημένες μετρήσεις του E.Coli, ενός βακτηρίου που βρίσκεται στα ανθρώπινα απόβλητα και οι έντονες βροχοπτώσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση των εκδηλώσεων, όπως παραδέχθηκαν οι διοργανωτές.

Στον Σηκουάνα, που θα είναι κατάλληλος για κολύμβηση για πρώτη φορά μετά από 101 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί και η Τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Εκτός του Μακρόν και η δήμαρχος του Παρισιού, Ανέ Ινταλγκό υποσχέθηκε να κάνει μια βουτιά στο ποτάμι εν όψει των Αγώνων.