Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους σεισμολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να πρόκειται για προάγγελο μεγαλύτερου σεισμού στην Τουρκία.

Αναφέρουν πως ο σεισμός μπορεί να προκληθεί στην Κωνσταντινούπολη και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν φόβοι ότι αν είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Τουρκία: "Αναμένεται σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας"


Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου 18 Μάρτη του Τσανάκαλε (ÇOMÜ), ανέφερε ότι περισσότεροι από 150 σεισμοί με μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 3 Ρίχτερ έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή σε περίπου ένα μήνα. Ο δρ. Σουχά Οζντέν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι κατανομές σεισμών είναι σε μια πολύ διάσπαρτη περιοχή. Ο χθεσινός σεισμός συμπίπτει με ένα σημείο σχεδόν στη μέση αυτής της περιοχής».

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα σε αυτή την περιοχή, ο Οζντέν είπε: «Υπάρχει η γραμμή ρήγματος Τσαν – Μπιγκα ακριβώς προς τα νότια και η γραμμή ρήγματος Καραμπιγκά στα βόρεια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, ζούμε σε μια σεισμική ζώνη εντός της γεωγραφίας της χώρας μας. Σεισμοί έως και 5 Ρίχτερ μπορούν να συμβούν σχεδόν οπουδήποτε».

Σεισμολόγοι που βγήκαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Sözcü ανέφεραν ότι ο σεισμός αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερου. «Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την
Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είπε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlytri5xnbd)