Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του γνωστού Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας που εκτιμά πως έρχεται σεισμός 9 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε ο καθηγητής Νασί Γκορούρ, ο μεγάλος σεισμός τον οποίο όλοι φοβούνται, είναι εξαιρετικά πιθανόν να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη και να έχει ένταση ακόμα και 9 Ρίχτερ.

Οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Sozcu έχουν προκαλέσει πανικό στην Τουρκία. Ο σεισμός θα είναι καταστροφικός λέει και θα κάνει ζημιές ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.

Ο Γκορούρ λέει πως κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα.

Μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Τουρκία θρήνησε 60 χιλιάδες νεκρούς από τον διπλό φονικό σεισμό των 7.7 και 7.6 ρίχτερ. Είναι, λοιπόν αναμενόμενο τέτοιες δηλώσεις να προκαλούν πανικό.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA


Παπαζάχος: Πρόκειται για τεράστια παρεξήγηση, σεισμοί 9 Ρίχτερ δεν υπάρχουν στην περιοχή


Από την πλευρά του πάντως, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο MEGA για την εκτίμηση του συναδέλφου του, και προχώρησε σε διευκρινίσεις. «Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας παρεξήγησης που έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σεισμολόγοι, αλλά «σεισμολογούντες», τους αρέσει να μιλάνε για σεισμούς χωρίς να έχουν σαφή εικόνα. Ο συγκεκριμένος είναι ένας πολύ κάλος συνάδελφος του οποίου η έρευνα αφορά στην Γεωλογία και στην Τεκτονική στην περιοχή του Μαρμαρά. Αυτό που είπε και μεταφράστηκε λάθος είναι ότι, όταν γίνει κάποιος δυνατός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – για τον οποίο υπάρχει μια αίσθηση ότι η φύση «χρωστάει» έναν σεισμό σε ένα κομμάτι του ρήγματος – η ένταση του σεισμού, που δεν είναι το μέγεθος, είναι άλλο πράγμα και είναι κλίμακας έως 12 και μετράει τις βλάβες, θα είναι 9 σε μια στενή περιοχή. Ότι θα υπάρχουν σοβαρές βλάβες θα υπάρχουν. Αλλά δεν είπε το μέγεθος του σεισμού, αλλά η ένταση. Σεισμούς μεγέθους 9 Ρίχτερ δεν υπάρχουν σε αυτή την περιοχή», ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Παπαζάχος.

«Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για σεισμό. Στην περιοχή εκείνη υπάρχει το ρήγμα της Ανατολίας. Κάποια στιγμή το ρήγμα από την βόρεια και την νότια πλευρά του Μαρμαρά. Ένα κομμάτι δεν έχει σπάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είπα ότι η φύση «χρωστάει» έναν σεισμό. Κάποια στιγμή θα σπάσει το ρήγμα. Τα σενάρια που κάνουν είναι όταν και όποτε σπάσει, τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αυτό είναι ένα ερώτημα. Ούτε χρόνος, ούτε μέγεθος υπάρχει. Είναι μια παρεξήγηση σε πολλαπλά επίπεδα», συμπλήρωσε.