Ο  Αμερικανός υπουργός, Άμυνας Λόιντ Όστιν, δέχθηκε έντονες πιέσεις από βουλευτές σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τις πρόσφατες εισαγωγές του σε νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: “Τραγικό και ανησυχητικό” το περιστατικό στη Γάζα - Συνομιλίες με Σίσι και Αλ Θανί

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, που υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, παραδέχθηκε ότι υπήρξε «διακοπή στις κοινοποιήσεις» σχετικά με τη νοσηλεία του τον Ιανουάριο.

Το Πεντάγωνο δεν διαπίστωσε καμία «ένδειξη κακής πρόθεσης» από τον Όστιν, σημειώνει το BBC.

«Ποτέ δεν είπα σε κανέναν να μην ενημερώσει τον πρόεδρο, τον Λευκό Οίκο ή οποιονδήποτε άλλον για τη νοσηλεία μου», δήλωσε ο Όστιν στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρώτη ευκαιρία που είχαν οι βουλευτές να τον ανακρίνουν από τότε που το περιστατικό ήρθε στο φως στις αρχές του 2024.

Ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να ενημερωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν ότι ο Όστιν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

«Πόλεμοι μαίνονταν στην Ουκρανία και το Ισραήλ, τα πλοία μας δέχονταν πυρά στην Ερυθρά Θάλασσα και οι βάσεις μας προετοιμάζονταν για επίθεση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά ο αρχηγός του στρατού δεν γνώριζε ότι ο υπουργός Άμυνας του ήταν εκτός μάχης», είπε.

«Καρφιά» από Ρεπουμπλικάνο βουλευτή για τον Λόιντ Όστιν, αλλά και τον Τζο Μπάιντεν

«Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή τη ντροπή», ρώτησε τον υπουργό ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζιμ Μπανκς τον Όστιν, τον οποίο πίεσε να μάθει πόσο καιρό έκαναν να μιλήσουν ο πρόεδρος και ο υπουργός. «Είτε ο πρόεδρος είναι τόσο απόμακρος είτε εσείς δεν έχετε καμιά σημασία», είπε ο βουλευτής.

Ρεπουμπλικανή βουλευτής ρώτησε ποια είναι η τιμωρία για την αδικαιολόγητη απουσία του Όστιν. «Δεν θα παρομοίαζα τη μετάβασή μου στο νοσοκομείο με αυτομόληση. Δεν εξαφανίστηκα. Βρέθηκα σε μια στρατιωτική ιατρική εγκατάσταση στην Ουάσινγκτον».

Έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα απάλλαξε τον Όστιν από αδικήματα και δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη «κακής πρόθεσης ή προσπάθειας συσκότισης» είτε από τον ίδιο είτε από το προσωπικό του.

Ο υπουργός μεταβίβασε μάλιστα τις εξουσίες του στον αναπληρωτή του στις 2 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την είσοδό του στο νοσοκομείο και ενώ τον μετέφεραν στην εντατική.

Μόλις στις 4 Ιανουαρίου ο Λευκός Οίκος και ο αναπληρωτής του Όστιν, ο οποίος βρισκόταν σε άδεια στο Πουέρτο Ρίκο, ενημερώθηκαν για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.