Τις αδυναμίες της Ευρώπης στην παραγωγή εξοπλισμών έχει αναδείξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφαλείας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την Τετάρτη το όραμά της για τη νέα στρατηγική στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας αναφέροντας: «Για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την επαρκή ποσότητα υλικού και την τεχνολογική υπεροχή που μπορεί να χρειαστούμε στο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την αμυντική βιομηχανική ικανότητα τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται μια απλή αρχή: η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά».

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, είναι κάτι το οποίο επίσης ανησυχεί την Ευρώπη, με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες, για να προστατευθούν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή κυριαρχία απαιτεί να αναλάβουμε την ευθύνη για ό,τι είναι ζωτικής σημασίας, ακόμη και υπαρξιακό, για εμάς. Αφορά την ικανότητά μας αλλά και την προθυμία μας να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τα συμφέροντα και τις αξίες μας».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι «είναι καιρός να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση των κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τα κράτη της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και πολλά χρήματα κατευθύνθηκαν στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι οι χώρες να αγοράζουν περισσότερα μαζί, όπως έκαναν τα 27 κράτη της ΕΕ στην αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «να δοθεί προτεραιότητα στις κοινές αμυντικές προμήθειες, όπως κάναμε με τα εμβόλια ή το φυσικό αέριο», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλείνει συμβάσεις με τη βιομηχανία ως εγγύηση ότι τα κράτη-μέλη θα αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική (EDIS) και το ευρωπαϊκό αμυντικό βιομηχανικό πρόγραμμα (EDIP) από την κοινή έρευνα έως την ιδιοκτησία και την ενιαία αμυντική αγορά της ΕΕ. Τέλος, για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αναλάβει περισσότερους κινδύνους, η Φον ντερ Λάιενπρότεινε η ΕΕ να παράσχει εγγυήσεις για προκαταβολικές παραγγελίες όπλων.