Η απουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ στο μνημόσυνο για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που τελέστηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τους συντάκτες του ρεπορτάζ της βασιλικής οικογένειεας στη Βρετανία. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, ο πρίγκιπας δεν παρέστη, επικαλούμενος την τελευταία στιγμή «προσωπικούς λόγους».

Η βασίλισσα Καμίλα ήταν αντ' αυτού το πιο υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας που παρευρέθηκε στο μνημόσυνο με τον πρίγκιπα Άντριου να απολαμβάνει επίσης εξέχοντα ρόλο, καθώς οδήγησε τους άλλους βασιλείς με τα πόδια στην τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απουσία του Ουίλιαμ, με βασιλικές πηγές να λένε ότι η σύζυγός του, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, είναι «καλά» στο σπίτι της, καθώς συνεχίζει να αναρρώνει μετά την εγχείρηση στην κοιλιά τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ουίλιαμ εθεάθη για τελευταία φορά στα Βραβεία BAFTA στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ η Κέιτ έχει να εμφανιστεί δημόσια από τα Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ήταν επίσης απών καθώς συνεχίζεται η θεραπεία του για τον καρκίνο.

Ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς χαρακτήρισε την ακύρωση του πρίγκιπα της Ουαλίας «πολύ περίεργη», ιδίως επειδή ο διάδοχος του θρόνου επρόκειτο να μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής.

Από την πλευρά του, ο βασιλικός βιογράφος Φιλ Ντάμπιερ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν «ανησυχητική». «Ο Ουίλιαμ ζει σε απόσταση αναπνοής, οπότε είναι πολύ ανησυχητικό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην τελετή, για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του τέως βασιλιά συνολικά παρέστησαν 330 προσκεκλημένοι, γαλαζοαίματοι από διάφορες χώρες και φίλοι της τέως βασιλικής οικογένειας.

Βεβαίως παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας με τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια, ενώ ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος συνόδευε τη σύζυγό του και αδερφή του εκλιπόντος Σοφία. Το παρών έδωσαν μέλη των νυν και πρώην βασιλικών οικογενειών Δανίας, Ολλανδίας, Ιορδανίας, Σερβίας, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε δεξίωση στο Κάστρο του Ουίνδσορ, στην οποία παρευρέθηκε για 15 λεπτά η βασίλισσα Καμίλα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις αφίξεις των βασιλικών οικογενειών στο Ουίνδσορ για την τελετή:


winsdor-6
winsdor-5
winsdor-4
windsor-3
windsor-2
winsdor-1


Μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έδωσαν το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση:
winsdor-10
winsdor-9
winsdor-8
winsdor-7