Άνοδο της Ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά, µε αποτέλεσµα η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ταυτότητας και ∆ηµοκρατίας (ΙD) να διεκδικεί σοβαρά τη θέση της τρίτης µεγαλύτερης οµάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν τα αποτελέσµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων που συλλέγει και συνθέτει η ευρωπαϊκή πλατφόρµα EuropeElects. Ετσι, επιβεβαιώνοντας και τις ανά κράτος-µέλος σφυγµοµετρήσεις, που συγκλίνουν σε µία ψήφο διαµαρτυρίας (ή όχι µόνο αυτό άραγε;) µε ακροδεξιό πρόσηµο, η οµάδα του κόµµατος στο οποίο συµµετέχουν η µετονοµασµένη Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD), η ιταλική Λέγκα του Βορρά, οι Αυστριακοί, Ολλανδοί και Φλαµανδοί ακροδεξιοί, µεταξύ άλλων, είναι πιθανό να προσθέσει 18 έδρες σε εκείνες που κατέχει στην τωρινή Ευρωβουλή, που σχηµατίστηκε µε τις εκλογές του 2019, αυξάνοντάς τις από 73 σε 91.

Λαϊκιστικές τάσεις

Σε αυτή τη στροφή δεν συµπεριλαµβάνονται µάλιστα και άλλες παράλληλες ευρωσκεπτικιστικές, λαϊκιστικές τάσεις, όπως αυτή του κόµµατος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορµπαν, που παύθηκε από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος ήδη από τον Μάρτιο του 2019 και συµµετέχει στις ευρωεκλογές ως µη εκπροσωπούµενο από κοµµατική ευρωκοινοβουλευτική οµάδα. Στη συνολικότερη εικόνα του πιθανού Ευρωκοινοβουλίου που θα αναδειχθεί από τις κάλπες του Ιουνίου περιλαµβάνεται ακόµα η διατήρηση της δύναµης (µε µικρή πιθανή απώλεια δύο εδρών) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (EPP ή ΕΛΚ), µε 180 έδρες, έναντι 182 στις εκλογές του 2019, ενώ οι Σοσιαλιστές της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του S&D σηµειώνουν σηµαντική απώλεια 14 εδρών, αλλά µε 140 -από 154- διατηρούν τη δεύτερη θέση. Τη σοβαρότερη πάντως «αιµορραγία» καταγράφει η Κοινοβουλευτική Οµάδα των Φιλελεύθερων Renew Europe, που χάνει 26 έδρες (από 108 στις 82) και πέφτει από την τρίτη στην τέταρτη θέση. Και των Πρασίνων Greens/EFA, οι οποίοι, µε δεδοµένο πως δοκιµάστηκαν στην εξουσία σε χώρες όπως η Γερµανία, ευρισκόµενοι να αντιστρέφουν πράσινες πολιτικές εν µέσω ενεργειακής αναταραχής στην Ευρώπη, αλλά και µε δεδοµένη την «κόντρα» µε τους αγρότες, µε διακυβεύµατα από την πράσινη γεωργία έως τις επιδοτήσεις, χάνουν πλέον 23 έδρες και µε 51 έναντι 74 µεταπηδούν από την τέταρτη στην έκτη κατάταξη των ισχυρών ευρωοµάδων. Σηµαντική είναι και η αύξηση των 18 εδρών που πετυχαίνει, µε βάση πάντα τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, η Οµάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών - ESR (ΕΣΜ), του ευρωκόµµατος του οποίου ηγείται -µετά και την κεντρώα στροφή της- από το 2020 η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Μέχρι στιγµής, αυτό το πλεονέκτηµα της δηµοσκοπικής αύξησης των εδρών από 62 σε 80 δεν δείχνει να επιβαρύνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, αλλά το πιθανότερο να επεκτείνεται στον δηµιουργούµενο χώρο µιας συνολικότερης δεξιάς στροφής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στα ίδια περίπου επίπεδα των 40 και εδρών κινείται η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Αριστεράς GUE/NGL.


akrodeksia

Η υψηλότερη πρόθεση 

Σε ποσοστά, η προβολή ψήφου διαµορφώνεται στο 22,6% για το EPP, 18,4% για τους Σοσιαλδηµοκράτες, 12,3% για την Ακροδεξιά του ID, που είναι και τα υψηλότερα δηµοσκοπικά επίπεδα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ευρωκόµµατος από τον Φεβρουάριο του 2020. Η παρακολούθηση της δηµοσκοπικής πορείας του, σε βάθος χρόνου, δείχνει να ενισχύεται την περίοδο του COVID, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους µήνες, από τον Μάρτιο του 2023. Και κυρίως από το φθινόπωρο και έπειτα, όταν ο πόλεµος στο Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στο σκηνικό των ανησυχιών για το Μεταναστευτικό και εν µέσω συνεχιζόµενου πληθωρισµού. Αντίθετα, για τους Φιλελεύθερους του Renew καταγράφεται ποσοστό 9,5% -που αποτελεί και το χαµηλότερο µέχρι στιγµής δηµοσκοπικό σηµείο γι’ αυτούς σε όλη την προεκλογική περίοδο- και για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς 11,3%, 6,9% για τους Πράσινους και 6,8% για την Αριστερά.

Αλλαγή χρώματος 

Σε επίπεδο κρατών, η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία χρωµατίζονται µε µαύρο (το χρώµα της Ακροδεξιάς) στον ευρωπαϊκό χάρτη: Η Εθνική Συσπείρωση (πρώην «Εθνικό Μέτωπο») της Μαρίν Λεπέν αποτελεί την πρώτη δύναµη δηµοσκοπικά, µε τις προβολές να δείχνουν πως θα κερδίσει 26 έδρες -τις περισσότερες- από τις συνολικά 81 που κατέχει η Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και τα δηµοσκοπικά ποσοστά του εντός της χώρας να ανέρχονται σχεδόν στο 30%, φέρνοντας το κόµµα και πάλι πρώτο. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόµµα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) του Νόρµπερτ Χόφερ λαµβάνει 6 στις 20 έδρες και έρχεται πρώτο µε ποσοστό 27,1% στην πρόθεση ψήφου, µε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόµµα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Και στην Ολλανδία, το εθνολαϊκιστικό Κόµµα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, που ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αναµένεται να ελέγξει και την ολλανδική Κοινοβουλευτική Οµάδα µε 12 στις 31 έδρες, ενώ η πιο πρόσφατη δηµοσκόπηση δείχνει να απολαµβάνει δηµοτικότητα 32%, µε το δεύτερο κόµµα, έναν συνασπισµό Πρασίνων - Σοσιαλιστών να ακολουθεί µε µόλις 16%. Στη Γερµανία, το AfD έρχεται δεύτερο στο Ευρωκοινοβούλιο, µε προβολή 22 εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, µετά τους Χριστιανοδηµοκράτες (29 έδρες). Στον ευρωπαϊκό χάρτη, η ευρωοµάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος είναι πρώτη, εκτός από τη Γερµανία, στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Λετονία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Την ισχυρή χώρα, που πρόσφατα επανεξέλεξε πρωθυπουργό τον Ντόναλντ Τουσκ, εκδιώκοντας το δικό της εθνικιστικό λαϊκό κόµµα του Νόµου και ∆ικαιοσύνης του Γιάροσλαβ, το οποίο -ως µέλος της ευρωοµάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών - ESR ( ΕΣΜ- αναµένεται πάντως να είναι δεύτερο σε έδρες (16 έναντι 21 της Πλατφόρµας Πολιτών, ΚΟ) µαζί µε την Κυρίαρχη Πολωνία και µε ποσοστά 27%, έναντι 33% της ΚΟ.


akrodeksia_1

Πρώτη δύναμη 

Η Ιταλία, τέλος, αναδεικνύεται ως η µοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές είναι πρώτη δύναµη ως ευρωοµάδα, µε το κυβερνών κόµµα Αδέλφια της Ιταλίας - FdI (και µέλος των ESR) να λαµβάνει, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, 23 έδρες και παράλληλα ποσοστό πρώτης δύναµης 29%, µε βάση την πιο πρόσφατη εθνική δηµοσκόπηση.

Η Τσεχία και η Εσθονία είναι οι µόνες χώρες της Ευρώπης όπου οι Κοινοβουλευτικές Οµάδες των Φιλελευθέρων αποτελούν την πρώτη δύναµη. Στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, τη Ρουµανία, τη ∆ανία, τη Σουηδία και τη Λιθουανία, πρώτη δύναµη είναι η ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών. Στη Σουηδία, η κυβέρνηση της οποίας στηρίζεται από το εθνικιστικό κόµµα «Σουηδοί ∆ηµοκράτες», του Τζίµι Ακεσον, το συγκεκριµένο κόµµα, που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών, αναµένεται να λάβει τη δεύτερη θέση µε 5 έδρες, έναντι 8 του Σουηδικού Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος. Τέλος, είναι σηµαντικό να σηµειωθεί πως, εκτός από την Ουγγαρία, και η Σλοβακία του εθνικιστή πρωθυπουργού, Ρόµπερτ Φίτσο, του κόµµατος Smer-SD, µε ποσοστό 23%, αναµένεται να λάβει τις περισσότερες -5 έδρες- από τις συνολικά 15 που αντιστοιχούν στη χώρα, αν και το κόµµα -ακόµα µία ακραία πολιτική δύναµη που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν- κατεβαίνει ανεξάρτητο από πολιτικές ευρωοµάδες.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»