Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα συνεισφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ εντός των ορίων πρωτοβουλίας της Τσεχίας για την αγορά πυρομαχικών προοριζόμενων για τον στρατό της Ουκρανίας από διάφορες χώρες εκτός Ευρώπης, δήλωσε χθες Δευτέρα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στο Παρίσι.

Έκανε την αναγγελία αυτή μετά τη διεθνή σύνοδο που συγκλήθηκε για να ενισχυθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου δυσκολεύονται να αποκρούσουν τα ρωσικά στρατεύματα δυο χρόνια μετά την εισβολή τους στην ουκρανική επικράτεια.

«Ελπίζω πως θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες», είπε ο κ. Ρούτε, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του NATO. Σημείωσε πως οι χώρες που θα πουλήσουν τα πυρομαχικά επιθυμούν να μην κατονομαστούν.

Εξερχόμενος από τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα διαβεβαίωσε πως έχουν δείξει ενδιαφέρουν για την πρωτοβουλία κάπου δεκαπέντε κυβερνήσεις. «Οι συνάδελφοί μου είπαν ότι θα το εξετάσουν γρήγορα», τόνισε ο κ. Φιάλα στον Τύπο. «Νομίζω ότι, σε τελευταία ανάλυση, η ενέργεια αυτή θα έχει πολλή υποστήριξη (...) εκτιμώ πως (θα στηριχθεί από) 15 κράτη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είπε από την πλευρά του εξερχόμενος από τη σύνοδο ότι οι χώρες που συμμετείχαν κάλεσαν τους υπουργούς Άμυνας να καταρτίσουν σχεδιασμούς μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες για την αύξηση των ποσοτήτων πυρομαχικών, ιδίως οβίδων του πυροβολικού, που παραδίδονται στην Ουκρανία.