Μπάιντεν ή Τραµπ; Η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραµπ είναι υπαρκτή. Το ίδιο και η ανησυχία για τυχόν πιο φιλοερντογανική πολιτική εκ µέρους του νέου πλανητάρχη, εφόσον ο κ. Τραµπ αναλάβει εκ νέου τα ηνία του Λευκού Οίκου. Τα «Π» συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν την άποψη ανθρώπων µε γνώση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, αλλά και των παρασκηνιακών εξελίξεων εντός ΝΑΤΟ.

Μιλώντας αποκλειστικά στα «Π», ο εκτελεστικός διευθυντής του Συµβουλίου Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), Εντι Ζεµενίδης, εξήγησε: «Σε κάθε προεδρία έχει τεράστια σηµασία το ποιος τοποθετείται ως υπεύθυνος για τα θέµατά µας». Ο κ. Ζεµενίδης χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον κ. Τραµπ.

«Δεν έχει σημασία να δούμε μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, αλλά ποια θα είναι όλη η ομάδα»

Ωστόσο, υπενθύµισε ότι ακόµα και ο Ντ. Τραµπ τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους που ακολούθησαν φιλελληνική πολιτική. «Αυτή τη φορά έχουµε την εµπειρία. Άρα, όσα λέµε δεν είναι υποθετικά. Μπορούµε να συγκρίνουµε τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας Τραµπ µε τα δύο επόµενα», τόνισε και στάθηκε στα πρόσωπα. «Ο πρώτος σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ήταν πράκτορας της Τουρκίας. Όµως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, ήταν από τους καλύτερους υπουργούς στην Ιστορία για εµάς». ∆εδοµένης της απουσίας του Μποµπ Μενέντεζ, βαρύνουσα σηµασία αποκτά και η σύνθεση της Γερουσίας και των Επιτροπών. «Θα θυµάστε το νοµοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούµπιο. Επί θητείας Τραµπ ήρθε στο προσκήνιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έπαιξε µεγάλο ρόλο τότε ο Λευκός Οίκος, αλλά εκείνη η διακοµµατική σύνθεση. Γι’ αυτό λέω ότι σηµασία δεν έχει να δούµε µόνο ποιος θα είναι ο επόµενος πρόεδρος, αλλά ποια θα είναι όλη η οµάδα», δήλωσε ο κ. Ζεµενίδης.

Ως προς τις αντιδυτικές και αντιΝΑΤΟϊκές «κορώνες» του κ. Τραµπ, ο εµπειρότατος Ε. Ζεµενίδης σχολίασε σχετικά στην εφηµερίδα µας: «Ο Ντ.Τραµπ δεν δίνει µεγάλη έµφαση στη ∆ύση. Αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Μαζί του συµφωνούν αρκετοί Αµερικανοί πολίτες -ψηφοφόροι του και µη-, οι οποίοι διερωτώνται αν αξίζουν όλες οι θυσίες των ΗΠΑ προκειµένου να παίζει η Αµερική παγκόσµιο ρόλο στις διεθνείς εξε λίξεις. Κατά τη γνώµη µου, φυσικά και αξίζει. Αυτός είναι ο λόγος που η Αµερική δεν αντιµετώπισε έως τώρα κάποια πραγµατι κά µεγάλη απειλή. ∆εν είναι όµως καλό να πάει η Αµερική προς τα εκεί». Προβληµατισµένος για τυχόν ενδοΝΑΤΟ ϊκή τρικυµία εµφανίστηκε ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής δρ Αθανά σιος ∆ρούγος µιλώντας στα «Π».

«Οι ενδοΝΑΤΟϊκές αναταράξεις θα είναι πάρα πολλές και το χάσµα προβλέπεται αγεφύρωτο. Ασφαλώς θα εξαρτηθούν πολλά από το ποιοι θα είναι υπουργοί Εξωτερικών και Αµυνας, αλλά και από το πρόσωπο που θα αναλάβει σύµβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Οµως, θα έχουµε έντο νους κραδασµούς στη διπλωµατική υπη ρεσία των ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο και στην υπηρεσία οικονοµικής υποστήριξης των συµµάχων», εκτίµησε.

Ζεμενίδης: «Πραγματικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα, με μεγάλη επιρρροή»


«Η Ελλάδα πρώτη φορά στην Ιστορία είναι πραγµατικός εταίρος των ΗΠΑ, µε µεγάλη επιρροή. Ποιος θα σκεφτόταν πέντε χρόνια πριν ότι όλα τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης, όπως η εφηµερίδα “New York Times”, θα αναδείκνυαν ως κυρίαρχο θέµα το Αιγαίο;», διερωτήθηκε ο κ. Ζεµενίδης, για να αποτυπώσει πόσο ψηλά ιεραρχεί η Ουάσινγκτον τη στρατηγική της σχέση µε την Αθήνα. Αναφερόµενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Ζεµενίδης υπενθύµισε ότι «ο Ντ. Τραµπ απέφευγε για µεγάλο χρονικό διάστηµα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400 και να την αποβάλει από το πρόγραµµα των F-35. Τον ανάγκασε, όµως, το Κογκρέσο». Το καλό είναι ότι η περίφηµη επιστολή για τα τουρκικά F-16 έχει ήδη φτάσει στο Κογκρέσο. Όπως αποκαλύπτει στα «Π» ο κ. Ζεµενίδης, «αυτό το έγγραφο δεσµεύει την ίδια την αµερικανική κυβέρνηση να µη δίνει όπλα σε ΝΑΤΟϊκούς συµµάχους για παράνοµους στρατιωτικούς σκοπούς (non-legitimate military purposes). Αν παραβιαστούν οι όροι της επιστολής, είτε θα παρθούν διπλωµατικές πρωτοβουλίες είτε -αν δεν σταµατούν, π.χ., οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις- θα χρησιµοποιηθούν όλα τα εργαλεία για αναστολή ή ακύρωση (suspension or cancellation) της παράδοσης των µαχητικών». Εξάλλου, τα πρώτα F-16 υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν στη γείτονα περί το 2028, όχι νωρίτερα.

Δρούγος: «Αναβάθμιση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας»

Από την πλευρά του, ο κ. ∆ρούγος είπε ότι οι διµερείς σχέσεις των ΗΠΑ µε την Τουρκία θα αναβαθµιστούν οικονοµικά, εµπορικά και στρατιωτικά. «Σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτό θα συµβεί λόγω ΝΑΤΟ και της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Επίσης, επί Τραµπ δεν αποκλείεται η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραµµα των F-35. Το τουρκικό λόµπι θα έχει υπολογίσιµη επιρροή, ενώ η ισχυρή στρατιωτική βιοµηχανία της Τουρκίας έχει ήδη πάρε-δώσε µε τον πρώην πρόεδρο. Ας µην ξεχνάµε ότι ο κ. Τραµπ σκέφτεται ως σκληρός επιχειρηµατίας. ∆εν προτάσσει το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ή το ∆ίκαιο της Θάλασσας», κατέληξε µε νόηµα ο κ. ∆ρούγος. Ενδεικτική του προβληµατισµού που επικρατεί στην Αθήνα για το ενδεχόµενο επανεκλογής του κ. Τραµπ ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Νταβός. «Νόµιζα ότι τελείωσε ο χρόνος µας», απάντησε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας το ρολόι και κάνοντας το κοινό να γελά, όµως στη συνέχεια είπε: «Στην Ευρώπη θα συνεργαστούµε µε όποιον επιλέξει ο αµερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγµατα. Όλοι έχουµε τις προτιµήσεις µας, αλλά πρέπει να τις κρατάµε για τον εαυτό µας».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά