Ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Beriev A-50U, ανακοίνωσε ότι κατέρριψε η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, την Παρασκευή (23/2/2024). Σημειώνεται, ότι στις 15 Ιανουαρίου οι Ουκρανοί είχαν καταρρίψει αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν χτυπήθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, αλλά από… ρωσικό πύραυλο

Η πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την ρωσική πλευρά, αλλά βέβαια χωρίς αναφορά σε δραστηριότητα των Ουκρανών.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν πως το κατασκοπευτικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την κατεχόμενη Μαριούπολη. Το Beriev συνετρίβη στην περιοχή του Κράσνονταρ, έπειτα από χτύπημα που δέχτηκε πάνω από την Αζοφική Θάλασσα.

Βίντεο από την περιοχή του Κρασνοντάρ, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια, αλλά και τη δραματική προσπάθεια του αεροσκάφους να αποφύγει κάποια επίθεση.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές των Ουκρανών για πτώση δύο αεροσκαφών

«Το Α-50 με το διακριτικό κλήσης Bayan πέταξε για τελευταία φορά» ανέφερε ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Μίκολα Όλεσουκ, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «χάρη σε μια κοινή επιχείρηση της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου και της πολεμικής αεροπορίας ένα ακόμη πολύτιμο ρωσικό αεροσκάφος A-50U καταρρίφθηκε πάνω από την Αζοφική Θάλασσα».

Υπάρχουν μάλιστα αναφορές από την ουκρανική πλευρά για πτώση δύο αεροσκαφών, αν και δεν επιβεβαιώνονται.

Δεν είναι για την ώρα γνωστό πώς ακριβώς έγινε η κατάρριψη του αεροσκάφους. Το σημείο απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο και ίσως είναι έξω από το βεληνεκές των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot που κατέχει η Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια του -έστω και παλιού- ρωσικού αεροσκάφους είναι πολύ μεγάλη για τη Ρωσία.

Πέρα από το πολύ υψηλό κόστος κάθε μονάδας, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και το εξειδικευμένο προσωπικό που χάθηκε, τα A-50 είναι λίγα και προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες στο μέτωπο.