Η Ρωσία επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (17/12) ότι έχει τον «απόλυτο έλεγχο» της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για την κατάληψη αυτής της πόλης που ήταν «ένας ισχυρός αμυντικός κόμβος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πρώτες πρωινές ώρες την Αβντιίβκα, παραχωρώντας στη Ρωσία τη μεγαλύτερη —κυρίως συμβολική— νίκη της στα πεδία των μαχών έπειτα από την αποτυχία της αντεπίθεσης του που εξαπολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους στις γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Ντονέτσκ.

Πούτιν: Συγχαρητήρια στους Ρώσους στρατιωτικούς για την κατάληψη της Αντβιίκα


Ο Πούτιν συνεχάρη τις στρατιωτικές μονάδες και τον διοικητή τους σήμερα το βράδυ για την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωαν με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Για την εξαιρετική στρατιωτική απόδοση, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους στρατιώτες που υπό την καθοδήγησή σας συμμετείχαν στις μάχες για την Αβντιίβκα», ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεγράφημά του προς τον διοικητή ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία.

Το τηλεγράφημα απαριθμούσε μονάδες που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση.

Λίγο νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον «απόλυτο έλεγχο» της Αβντιίβκα μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού από αυτή τη βιομηχανική πόλη, επίκεντρο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες.

Αιχμαλωτίστηκαν στρατιώτες στην Αντβιίκα


Οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την κατεστραμμένη πόλη Αβντιίβκα, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μεγαλύτερη προώθηση του ρωσικού στρατού μετά τον Μάιο του 2023, όταν κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ταξίαρχο Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους από την Αβντιίβκα.

«Στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, υπό την πίεση των υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, ένας αριθμός Ουκρανών στρατιωτών αιχμαλωτίστηκε», έγραψε στο Telegram σήμερα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τώρα μετακινηθεί στη δεύτερη γραμμή άμυνας, κοντά στην Αβντιίβκα, πρόσθεσε ο Ταρνάφσκι.