Με αναστολή ή ακύρωση της παράδοσης των νέων F-16 θα βρεθεί αντιµέτωπη η Τουρκία αν τα χρησιµοποιήσει για µη νόµιµους στρατιωτικούς σκοπούς, εν προκειµένω κατά της Ελλάδας ή άλλης χώρας-µέλους της Ευρωατλαντικής Συµµαχίας, όπως προβλέπει το τελικό προσχέδιο της επιστολής που συντάχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και εστάλη προς το αµερικανικό Κογκρέσο.

Το προσχέδιο συντάχθηκε τον Ιούλιο και µεγάλο µέρος δηµοσίευσε η «Καθηµερινή». «Το αµυντικό υλικό των ΗΠΑ που παρέχεται στους συµµάχους του ΝΑΤΟ πρέπει να χρησιµοποιείται για τους νόµιµους στρατιωτικούς σκοπούς για τους οποίους παρέχεται και σαφώς δεν πρέπει να χρησιµοποιείται για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων εναντίον άλλων συµµάχων του ΝΑΤΟ», αναφέρεται µεταξύ άλλων και περιγράφεται η διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει το αµερικανικό ΥΠΕΞ σε περίπτωση που ένας σύµµαχος του ΝΑΤΟ προβεί σε µη νόµιµη χρήση του αµερικανικού αµυντικού υλικού.

Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ στην επιστολή του παρέχει τη διαβεβαίωση στο Κογκρέσο πως «εάν ένας σύµµαχος του ΝΑΤΟ πραγµατοποιούσε επανειληµµένες παραβιάσεις εντός των διεθνώς αναγνωρισµένων συνόρων ενός άλλου συµµάχου του ΝΑΤΟ, οι Ηνωµένες Πολιτείες θα προσπαθούσαν να επιλύσουν διπλωµατικά την κατάσταση». Εάν µέσω των διπλωµατικών ενεργειών δεν υπάρξει αποτέλεσµα, τότε τονίζεται σαφώς: «Εάν η κατάσταση δεν θα µπορούσε να επιλυθεί µέσω της κανονικής διπλωµατικής οδού, οι Ηνωµένες Πολιτείες θα χρησιµοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά και οικονοµικά εργαλεία για την επίλυση της κατάστασης συµπεριλαµβανοµένης -εάν είναι απαραίτητο- της εφαρµογής διατάξεων σε σχετικές συµφωνίες µεταφοράς αµυντικού υλικού µε την εµπλεκόµενη χώρα, για την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή µέρους της παράδοσης του σχετικού αµυντικού υλικού, σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις των συµφωνιών».

F-16: Άμεση ενημέρωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ από µε τις αρµόδιες επιτροπές του Κογκρέσου 


Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ δεσµεύεται ενώπιον του Κογκρέσου πως, σε περίπτωση που γίνει χρήση του εξοπλισµού µε τρόπο αντίθετο από τον προβλεπόµενο, θα επικοινωνήσει απευθείας µε τις αρµόδιες επιτροπές του Κογκρέσου να τις ενηµερώσει για οποιεσδήποτε ενέργειες ενδεχοµένως ακολουθήσει το αµερικανικό ΥΠΕΞ. Ειδικότερα στην περίπτωση Τουρκίας και Ελλάδας, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ εξετάζει το ενδεχόµενο να συµπεριλάβει πρόσθετες διατάξεις σε µελλοντικές πωλήσεις αµυντικού υλικού, προκειµένου να διασφαλίσει ότι τέτοιες δραστηριότητες δεν επιτρέπονται και ότι θα αποφευχθούν εσφαλµένες εντυπώσεις από πλευράς των δύο χωρών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή