Την ικανοποίησή του για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος από τις ΗΠΑ για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με το θετικό αποτέλεσμα του αιτήματός μας για F16, το οποίο επιδιώκουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και λίγο καιρό. Με την άρση των περιορισμών εναντίον της χώρα μας, ελπίζουμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα προχωρήσει ταχύτερα από εδώ και πέρα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3qwfpar0k1)
«Προχωράμε υπό την καθοδήγηση του καπετάν-ναυάρχου Μπαρμπαρόσα ο οποίος είχε πει ‘Αυτός που κυβερνά τις θάλασσες κυβερνά τον κόσμο’, ελπίζω ότι τα πλοία και τα οπλικά συστήματα που έχουμε συμπεριλάβει στον νηολόγιό μας θα είναι ωφέλιμα για το ναυτικό μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3qn8szz0l5)
Ο Ταγίπ Ερντογάν, παράλληλα, επιτέθηκε ξανά στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου αποκαλώντας τον «Χίτλερ». «Η κυβέρνηση του Χίτλερ Νετανιάχου ξεπερνά κάθε μέρα μια νέα κόκκινη γραμμή στην πολιτική της κτηνωδίας και της σφαγής που ακολουθεί από τις 7 Οκτωβρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι την Τετάρτη θα συζητήσει με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια και την άμυνα. «Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μεταβούμε στο Κάιρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Θα συζητήσουμε με τον κ. Σίσι για πολλά θέματα μεταξύ των χωρών μας, ιδιαίτερα για την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια και την άμυνα».


Ταγίπ Ερντογάν: "Προχωράμε με οδηγό τον Μπαρμπαρόσα"

«Ναυπηγούμε πλοία και προχωράμε με οδηγό τον Μπαρμπαρόσα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί και στον κόσμο».

«Σε μια ενιαία τελετή που παρακολουθήσαμε στο ναυπηγείο Yalova Sefine ζήσαμε την αγωνία και την χαρά να παραδώσουμε στο Ναυτικό μας πλοία. Παραδώσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο TCG Derya, την φρεγάτα TCG Istanbul την οποία ναυπηγήσαμε με εθνικούς πόρους όπως και τα όπλα που ενσωματώθηκαν σε αυτό το πλοίο, πλοίο υποστήριξης ΤCG Arif Ekmekci, το πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος που έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πλοίο το Marlin Sida. Προχωράμε με οδηγό το ρητό του Μπαρμπαρόσα πως 'όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί και στον κόσμο. Εύχομαι τα πλοία και τα όπλα που περάσαμε στο ενεργητικό μας να είναι ωφέλιμα για το ναυτικό μας και συγχαίρω όσους όσους συνέβαλαν σε αυτά τα έργα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu


Ο Ερντογάν για την αγορά των F-16

«Είμαστε ικανοποιημένοι για τα F-16. Η αμυντική μας βιομηχανία θα αναπτυχθεί περισσότερο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι απο το θετική έκβαση του αιτήματος μας για τα F-16 που είχαμε απο τις ΗΠΑ. Μετά την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας μας η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

Την ίδια ώτα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν: «Η Τουρκία θα παραλάβει το πρώτο F-16 θα το παραλάβει σε 4 χρόνια» και  «Θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία κι αυτό θέλει χρόνο».
F-16 Satışında Kongre Eşiği Aşıldı...  | NTV


Τπ τηλεοπτικό δίκτυο NTV από τη μεριά του λέει: «Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τώρα αρχίζει η φάση της παραλαβής των επιστολών της αποδοχής του αιτήματος για τα F-16 αλλά και της προσφοράς. κι αργότερα θα γίνει η διαδικασία του καθορισμού των ημερομηνιών. Δηλαδή μετά απο όλα αυτά θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία της πώλησης των F-16 . Eτσι θα τεθούν οι λεπτομέρειες τις συμφωνίας μεταξύ των αξιωματούχων της τουρκικής Αεροπορίας και της Lockheed Martin. Mε αυτόν τον τροπο θα καθοριστεί η ημερομηνία παράδοσης και το κόστος που καθορίστηκε στα 23 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του NTV η πρώτη παράδοση F-16 αναμένεται να γίνει σε 4 χρόνια απο τώρα».


Η Τουρκία εκσυγχρονίζει τα άρματα μάχης M-60

Αλλάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα ελέγχου πυρός με την υποστήριξη τουρκικών εταιρειών. Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk αναφέρει: «Παραδόθηκαν τα πρώτα άρματα μάχης M-60 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης τόνισε πως αυξήθηκε το ποσοστό της εγχώριας συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας. Tα άρματα μάχης M-60. τα οποία είναι γνωστά με την δύναμη πυρός αλλά και συστήματα ελέγχου, εκσυγχρονίστηκε και ήδη η πρώτη παρτίδα τους παραδόθηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Πραγματοποιήθηκε τελετή για την παράδοση των δυο M-60 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν σε Μ-60 T καθώς εκσυγχρονίστηκαν τα συστήματα τους».
Yerli ve milli M60T tankları TSK'nın envanterinde