Στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το αμερικανικό Κογκρέσο, μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον τόσο για τα «ελληνικά» F-35 όσο και για τα «τουρκικά» F-16. Το Κογκρέσο έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένη χώρα, όπως είναι δηλαδή τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης (F-16) και πέμπτης (F-35) γενιάς. Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας και των δύο σωμάτων να πρέπει να εγκρίνουν τις συμφωνίες. Επικοινωνήσαμε με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Michael McCaul, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είμαι υπερήφανος που ενέκρινα την ενδεχόμενη πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος και το να συμμετέχει η Αθήνα στο κλαμπ των F-35 θα επιτρέψει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ενισχύσει τη συμβολή της στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ασφάλεια», τονίζει ο Michael McCaul στην αποκλειστική του δήλωση στα «Π».

Ο δρόμος για την παραχώρηση των F-16 στην Άγκυρα θα είναι μακρύς

Για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των εν λόγω πωλήσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στείλει τις σχετικές επιστολές στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου. Η απόρρητη επιστολή Μπλίνκεν για τα F-16 στην Τουρκία φέρεται να συνοδεύεται από την επισήμανση ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παραλάβει η Αγκυρα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ότι υπερπτήσεις πάνω από νησιά δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο. Ανώτατη πηγή του Κογκρέσου, που μίλησε στα «Π» υπό τον όρο της ανωνυμίας, φανερώνει ουσιαστικά ότι ο δρόμος που χωρίζει τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα αεροσκάφη, από την Αγκυρα, όπου θα παραδοθούν, είναι μακρύς. Το «πράσινο φως» για την απόκτησή τους πιθανότατα θα δοθεί, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και διαβουλεύσεις με τον Λευκό Οίκο. «Δεδομένης της συμπεριφοράς από την Τουρκία, την οποία μόλις βιώσαμε, σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα πάρει χρόνο για να οικοδομήσουμε ξανά τη σχέση μας με την Τουρκία», σημειώνει η εν λόγω ανώτατη πηγή, αφήνοντας αιχμές για τα πολύμηνα «παζάρια» του Ταγίπ Ερντογάν για να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που έχει ενοχλήσει Αμερικανούς βουλευτές. «Το να κάνουμε απλώς ακόμα μία εμπορική συμφωνία δεν είναι κάτι που υποστηρίζει την ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης. Περιμένω από την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση με το Κογκρέσο», συμπληρώνει, μιλώντας στα «Π», η ίδια πηγή.

Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος και με τα F-35 θα ενισχύσει τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και την περιφερειακή ασφάλεια

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να έχουν αυτόνομο χαρακτήρα και στρατηγικό βάθος

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και δεν θέλει να δείξει σε καμία περίπτωση ότι παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη συμφωνία. Βούληση, εξάλλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να έχουν αυτόνομο χαρακτήρα και στρατηγικό βάθος, που δεν θα επηρεάζεται από το τι συμβαίνει στον άξονα Ουάσινγκτον - Αγκυρας. Ο ίδιος, εξάλλου, σχεδιάζει να επισκεφθεί εκ νέου τον Λευκό Οίκο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, στις 27 Μαρτίου, συνοδεία αρκετών υπουργών, απευθείας από τον Καναδά, όπου θα βρίσκεται για συνάντηση με τον Τζάστιν Τριντό και επαφές με την ελληνική Ομογένεια. Η νέα συνάντηση που προετοιμάζεται με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κρύβει και «εκπλήξεις», με περιεχόμενο αυτήν τη φορά την οικονομική συνεργασία. Στο κομμάτι της αμυντικής συνεργασίας, το 2029 θα ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων από τα συνολικά 20 F-35 που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Το αν ο τελικός αριθμός θα φτάσει μελλοντικά τα 40 είναι κάτι που θα κριθεί αρκετά αργότερα και πάντα σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, η οποία αφορά τα οπλικά συστήματα που θα τα συνοδεύουν. «Η μεγάλη επιτυχία με τα αεροσκάφη Rafale δεν ήταν μόνο η απόκτηση του αεροσκάφους αυτού καθαυτού, ήταν η απόκτηση των βλημάτων Meteor που τα συνοδεύουν, που μας δίνουν ένα πραγματικό, όχι απλώς τακτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα ως προς τη συνολική τους εμβέλεια. Το ίδιο, μια αντίστοιχη διαπραγμάτευση, θα γίνει και για τα F-35», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη. Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα την καθιστά την πρώτη χώρα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, μετά το Ισραήλ, που αποκτά το συγκεκριμένο μαχητικό. Σε συνδυασμό με τη νέα -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και με τη δωρεάν παραχώρηση σημαντικού αμυντικού υλικού δείχνει τον αναβαθμισμένο ρόλο στη «γειτονιά» μας που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας. Το υλικό αυτό αποτελείται συγκεκριμένα από δύο αεροσκάφη C-130H, δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, τρία πλοία κλάσης Protector, διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα και έως τέσσερις φρεγάτες τύπου LCS.

Σε ανύποπτο χρόνο, εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν είχε περιγράψει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή: «Η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Πάνω σε αυτό το «δόγμα» επενδύει συστηματικά τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσινγκτον.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Παράλληλα -και ενώ πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μια συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία έχει καλλιεργήσει επιμελώς τα τελευταία χρόνια: Ανεξάρτητα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, να υπάρχει μια σταθερά καλή σχέση με το Κογκρέσο, που αποτελεί και τον πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. «Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο -και με τα δύο κόμματα και με τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων- είναι σχέσεις οι οποίες είναι πολύ, πολύ στενές και σχέσεις οι οποίες οικοδομούνται πάντα στη λογική τού ότι αυτή η ελληνοαμερικανική, όχι απλά προσέγγιση, αυτή η στρατηγική ανάδειξη της σημασίας της σχέσης μας είναι τελικά προς όφελος και των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»