Την Καμίλα πολλοί εμίσησαν (όπως και τη Μέγκαν Μαρκλ), την Νταϊάνα oυδείς. Τώρα που η Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει και ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε ως ευάλωτος κοινός θνητός, βρετανικός λαός και media στρέφονται στην «ήρεμη δύναμη» του παλατιού, τη νέα βασίλισσα, την Καμίλα. Η «κακιά μητριά» των 90s, με την οποία απατούσε ο Κάρολος τη sweetheart της Αγγλίας πριγκίπισσα Νταϊάνα, έκανε rebranding στον εαυτό της: «Επαναλανσαρίστηκε» και επανασυστήθηκε στον λαό ως η νέα «γιαγιά» του έθνους.

Δεν το λέμε εμείς. Τα ΜΜΕ της Βρετανίας, ανεξαιρέτως, αντιμετωπίζουν αλλιώτικα τη σύζυγο του βασιλιά Καρόλου. Τι κι αν κάποτε ήταν μισητή και βομβαρδιζόταν σε εβδομαδιαία βάση από τα ταμπλόιντ; Ας είναι καλά οι επικοινωνιολόγοι και οι στοχευμένες κινήσεις. Οι καλοσκηνοθετημένες δημόσιες εμφανίσεις. Και το σωστό στάιλινγκ. Γιατί όλα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Από το 2005 που παντρεύτηκε τον Κάρολο, επικεντρώθηκε σε φιλανθρωπίες, εστιάζοντας σε θέματα παιδείας και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά έχουν σίγουρα συμβάλει στην αυξημένη δημοτικότητά της. Αυτό όμως που συναρπάζει τους Άγγλους είναι πως δεν υπήρξε τελικά αντροχωρίστρα, αλλά έζησε -και ζει- μια μεγάλη αγάπη με τον Κάρολο, υπεράνω των δυνάμεών της. Δύο άνθρωποι ευτυχισμένοι και παντρεμένοι, που ηγούνται της χώρας υποδειγματικά.

Γνωρίστηκαν το ’70, όταν εκείνος ήταν 22 κι εκείνη 23, κι αμέσως σχετίστηκαν. Ο ατίθασος διάδοχος και η γλυκιά επαρχιώτισσα ντεμπιτάντ ερωτεύτηκαν με το «καλημέρα». Ενώ στην περίπτωση Καρόλου - Νταϊάνα υπήρξε παντελής έλλειψη πνευματικής σύνδεσης. Ο παραμυθένιος γάμος κατέρρευσε αστραπιαία, η απιστία έγινε μονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο πως η Νταϊάνα αναφερόταν στην Καμίλα με τον χαρακτηρισμό «ροτβάιλερ». Ο φρικτός της θάνατος έφερε το βάρος της οργής πίσω στην Καμίλα, που θεωρήθηκε «ένοχη» για τους τίτλους τέλους. Από τη στιγμή του θανάτου της, η εκστρατεία του Καρόλου για να προχωρήσει σε δεύτερο γάμο είχε ήδη ξεκινήσει. Με προσεκτική διαχείριση. Στρατηγική και μάρκετινγκ.

Τι κι αν ο πρίγκιπας Χάρι περιγράφει στο βιβλίο του την Καμίλα ως «επικίνδυνη» και «κακιά»; O πατέρας του δυσκολεύτηκε να τον συγχωρέσει. Γιατί για εκείνον ήταν, είναι και θα είναι η μία και μοναδική: μέντορας, ερωμένη, φίλη, η ήρεμη δύναμη πίσω από τον βασιλιά, που του είναι απόλυτα πιστή. Και κερδίζει τα φλας με μπλε ταγέρ και ασορτί καπέλο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»