Όταν ο Ίλια Μουζίκα, ένας 29χρονος συνοριοφύλακας στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, αιχμαλωτίστηκε λίγο μετά την ρωσική εισβολή, φοβήθηκε ότι δεν θα έβλεπε ξανά την αρραβωνιαστικιά του.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο drone με τη στιγμή που ουκρανικό πυροβολικό χτυπά ρωσικές δυνάμεις

Χωρίς το γνωρίζει ο ίδιος, η Αλίνα Πανίνα επίσης αιχμαλωτίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην ίδια πόλη. Τώρα το ζευγάρι επανενώθηκε και πάλι και άρχισε να φτιάχνει τη ζωή του στη δυτική Ουκρανία.

«Δεν γνώριζα εάν είχε αιχμαλωτιστεί ή αν παρέμενε σε αιχμαλωσία», δήλωσε ο Μουζίκα στο Reuters, καθώς θυμούνται την ασυνήθιστη ιστορία τους.

Δείτε βίντεο με όσα περιγράφει το ζευγάρι που τους χώρισε ο πόλεμος αλλά τους ένωσε η αγάπη στην Ουκρανία

 

«Σκεπτόμουν τόσο πολύ που μου δημιούργησε ταραχή και σύγχυση», δήλωσε αναφερόμενος στην περίοδο της αιχμαλωσίας του. «Θα πρέπει να την έθαψα χίλιες φορές στο μυαλό μου».

Ο Μουζίκα και η Πανίνα είναι ζευγάρι από το 2019, έχοντας γνωριστεί μέσω της δουλειάς τους. Το 2021, τοποθετήθηκαν στο εμπορικό λιμάνι της Μαριούπολης για να επιθεωρούν φορτία με σκύλους-ανιχνευτές, τα σπάνιελ τους, τη Τζέσι και τη Σόνια.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι δυνάμεις της περικύκλωσαν γρήγορα τη Μαριούπολη, ισοπεδώνοντας μεγάλο μέρος της πόλης και μετατρέποντάς το στο πιο φονικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης.

Η Πανίνα και ο Μουζίκα δήλωσαν ότι πήραν τα όπλα τους και αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο Azovmash για να το υπερασπιστούν, αλλά χωρίστηκαν στις 10 Απριλίου όταν εκείνη μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, παίρνοντας μαζί και τα δύο σκυλιά τους.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Μουζίκα αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους, αγνοώντας την τύχη της συντρόφου του.

Η Πανίνα κατέληξε στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα προέβαλαν μια τελική, καταδικασμένη αντίσταση έναντι των Ρώσων. Αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους έδωσε εντολή να παραδοθούν, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν την Πανίνα αιχμάλωτη πολέμου στις 17 Μαΐου.

 Η 27χρονη, που στέκεται δίπλα στον Μουζίκα στο σπίτι τους στο Νοβοβολίνσκ της δυτικής Ουκρανίας, δήλωσε ότι χωρίστηκε από τους άνδρες μαχητές καθώς και από τα δύο σκυλιά της. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.

«Όταν με μετέφεραν στη Ρωσία, περάσαμε από το σημείο όπου κρατούνταν τα σκυλιά και εκείνα γαύγιζαν ενώ με απομάκρυναν. Ήταν η τελευταία φορά που τα άκουσα».

Η Πανίνα δήλωσε ότι μετακινήθηκε αρκετές φορές σε διάφορα σημεία στη Ρωσία και την κατεχόμενη Ουκρανία. Χαρακτήρισε σκληρή τη μεταχείρισή της από τους Ρώσους και θυμάται τα ψέματα που της έλεγαν αυτοί που την κρατούσαν, ότι η ηττημένη Ουκρανία είχε μοιραστεί μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης.

Από την αιχμαλωσία στην ελευθερία


Η Πανίνα αφέθηκε ελεύθερη στη Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας, τον Οκτώβριο του 2022 χωρίς να γνωρίζει τι συνέβη στον Μουζίκα. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος ένα και πλέον χρόνο αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Μουζίκα δήλωσε ότι κρατείτο σε ρωσικό στρατόπεδο, την τοποθεσία του οποίου δεν γνωρίζει, όπου έχασε βάρος διότι δεν τρεφόταν σωστά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο αναφορικά με τις μαρτυρίες του Μουζίκα και της Πανίνα.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 8.000 Ουκρανοί, άμαχοι και στρατιωτικοί, κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Ρωσία. Δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει περίπου 50 ανταλλαγές που αφορούν γύρω στους 3.000 ανθρώπους, κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα δεν δίδει συνολικά στοιχεία για τον αριθμό των Ρώσων που κρατούνται από την Ουκρανία.

Αφού ο Μουζίκα απελευθερώθηκε, η πρώτη του ερώτηση προς τον πατέρα του ήταν το πού βρίσκεται η Πανίνα. Όταν του είπαν ότι είχε επιστρέψει πριν από ένα και πλέον χρόνο, δήλωσε: «Έχασα τα λογικά μου, κατακλύστηκα από συναισθήματα».

Το ζευγάρι επανενώθηκε στο Κίεβο. «Περιμέναμε τόσο καιρό για να μιλήσουμε, για να αγκαλιαστούμε, να συζητήσουμε», δήλωσε η Πανίνα. «Ήμασταν τόσο χαρούμενοι».

Ο Μουζίκα και η Πανίνα αποφάσισαν να αναβάλουν τον γάμο τους. Σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάρτιο του 2022 αλλά ο Μουζίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει. Πλέον απέκτησαν και ένα νέο σπάνιελ, τη Ρόξι, έναν σκύλο-ανιχνευτή που εργάζεται μαζί με την Πανίνα στη νέα της θέση ως συνοριοφύλακας στην δυτική πόλη Λουτσκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ