Ο Έντι Ζεμενίδης μίλησε για την έγκριση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Hellenic American Leadership Council, σε συνένετυξή του στην ΕΡΤ, τόνισε πως είναι ικανοποιητική η εξασφάλιση των F35, λέγοντας πως «πρώτη φορά συμβαίνει το Κογκρέσο να δεσμεύσει το υπουργείο Εξωτερικών, για μια πώληση όπλων σε σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης: Άγγελος Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1: Τα F-35 είναι αόρατα στα ραντάρ, δεν χρειάζεται να εμπλακούν σε αερομαχίες"

Ζεμενίδης: Η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 έως το 2028

Oπως είπε, η Ελλάδα «θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 έως το 2028» τονίζοντας πως πρόκειται για μία «ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, όπως ήταν και η αμυντική συμφωνία».

Σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είπε πως: «Αυτό είναι μια δέσμευση ότι θα εξετάζουν ότι αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις» και πως «αν ξαναρχίσει αυτή η πολιτική από την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να παίρνει μέτρα για να τη σταματήσει και αν συνεχίζει η Τουρκία, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα F-16 δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία. Αυτά θα έρχονται σιγά – σιγά μέχρι το 2028».

Ο Ερνογάν ζήτησε πολλά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πήρε μόνο τα F-16

Σχετικά με την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ε. Ζεμενίδης εξήγησε πως: «ζήτησε πολλά ο Ερντογάν. Από όλα αυτά πήρε μόνο προς το παρόν τα F-16. Τώρα νομίζω και η επιρροή του και η φήμη του στην Ουάσιγκτον έχει πέσει πάρα πολύ και έχει και άλλα μπροστά του. Γιατί και οι Αμερικανοεβραίοι που τώρα είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο και το θέμα των ομήρων, όταν τελειώσουν και αυτά, θα αρχίσουν και αυτοί εναντίον να χτυπάνε (κατά) της Τουρκίας».