«Οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύσσονται στέρεα και ενισχύονται συνεχώς», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Σιάο Τζούντσενγκ, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε προς αυτή την κατεύθυνση η ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας, ενώ παροτρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στη «χώρα του Μεγάλου Τείχους». Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, µιλώντας για τις πρόσφατες εκλογές στην Ταϊβάν επαναλαµβάνει την πάγια θέση της χώρας του, ότι υπάρχει µία Κίνα και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της. Απαντά επίσης για το πώς η Κίνα θα µπορούσε να συµβάλει ώστε να µπει ένα τέλος στον πόλεµο Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς και πώς αντιλαµβάνεται τον ρόλο της ως ανερχόµενης δύναµης στον σύγχρονο κόσµο.

Διαβάστε ακόμα: Διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα: Έτοιμοι να σηκώσουν το τηλέφωνο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

- Σε ποιους τομείς θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας; Πόσο βοήθησε η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού;

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι εταίροι που τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό, μεταχειρίζονται ισότιμα ο ένας τον άλλο και αποκομίζουν αμοιβαία οφέλη. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις Κίνας-Ελλάδας αναπτύσσονται στέρεα και συνεχώς ενισχύονται. Τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Τσάο Λέτζι. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, οι ηγέτες των δύο χωρών συνέταξαν έναν ολοκληρωμένο πλάνο για τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, προσδιορίζοντας την κατεύθυνση για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας, το οποίο θα δώσει επίσης νέα ώθηση για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των δύο χωρών μας.

Σήμερα η Κίνα ξεκινά ένα ταξίδι για τη μεγάλη ανανέωση του κινέζικου έθνους μέσω του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Η Ελλάδα έχει αποσείσει πλήρως το στίγμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και έχει επιστρέψει στον δρόμο της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Στο μέλλον οι δύο πλευρές μπορούν να ενισχύσουν τη συνέργεια των αναπτυξιακών στρατηγικών τους, να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, να διευρύνουν τις ευκαιρίες συνεργασίας στην πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία και την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, και να προωθήσουν τη συνεργασία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», που θα εμφυσήσει θετική ενέργεια για τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, την προώθηση της κοινής ανάπτυξης και την παγκόσμια συνεργασία. Ως αρχαίοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης, η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα και οι νέοι, αξιοποιώντας πλήρως τα πολιτιστικά ατού των δύο χωρών, ενισχύοντας τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση, και συμβάλλοντας με σοφία και δύναμη στη δημιουργία μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον.

Οι επιχειρήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά

- Ποια ελληνικά προϊόντα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά της Κίνας και πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη χώρα;

Τα τελευταία χρόνια, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Κίνας-Ελλάδας ήταν υψηλός και ακολουθεί ανοδική πορεία. Η Κίνα έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Το 2022 ο όγκος του μεταξύ μας εμπορίου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με αξία 13,8 δισ. δολαρίων. Λόγω του διαφορετικού μεγέθους και της ανόμοιας βιομηχανικής δομής των δύο χωρών, για αρκετό καιρό η Κίνα διατηρούσε ένα πλεόνασμα στις συναλλαγές εμπορευμάτων. Με χαροποιεί, ωστόσο, ότι από το 2023 η τάση αυτή αντιστρέφεται, με τις εισαγωγές της Κίνας από την Ελλάδα να αυξάνονται διαρκώς και το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να περιορίζεται. Ολοένα και περισσότερα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως ελαιόλαδο, κρασί, απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και φαρμακευτικά καλλυντικά γίνονται πιο γνωστά και αποκτούν αναγνωρισιμότητα στους Κινέζους καταναλωτές.

Όσον αφορά τον τρόπο επέκτασης των εξαγωγών από την Ελλάδα προς την Κίνα, προτείνω τα εξής: Καταρχάς, οι αρχές και των δύο πλευρών θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία τους και να προωθήσουν την υπογραφή πρωτοκόλλων σχετικά με την εξαγωγή θαλασσινών προϊόντων, μανταρινιών και γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Κίνα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εμπλουτίζονται συνεχώς οι κατηγορίες των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Κίνα. Δεύτερον, προτείνεται οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη της παρουσίας τους στην κινεζική αγορά και να συμμετέχουν ενεργά στις πιο σημαντικές εμπορικές εκθέσεις στην Κίνα, όπως η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών Κίνας (CIIE), η Έκθεση Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Έκθεση Καταναλωτικών Αγαθών της Χαϊνάν, προκειμένου να βελτιώσουν την ορατότητα και την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. Τρίτον, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινέζικη αγορά, οι επιχειρήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν πλήρως την ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα και να συνεργαστούν με τις εκεί γνωστές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθώντας να διευρύνουν τα κανάλια ηλεκτρονικών πωλήσεων B2C.

Η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις μεταξύ μας σχέσεις

-Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει κινέζικες επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας;

Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, θεωρεί την καινοτομία ως τη σημαντικότερη κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη, και πιστεύει ότι η επιστημονική και τεχνολογική αυτάρκεια στηρίζει στρατηγικά την εθνική πρόοδο. Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη, την εξερεύνηση της θαλάσσιας αβύσσου και των εγκάτων της Γης, τους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, την πλοήγηση με δορυφόρο, τις κβαντικές πληροφορίες, την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας, την κατασκευή μεγάλων αεροσκαφών και τη βιοϊατρική. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Κίνας δεν εξυπηρετεί μόνο τον ίδιο τον λαό της, αλλά ωφελεί και τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα η Κίνα έχει αναπτύξει σχέσεις επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας με περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους η Κίνα πρότεινε την Πρωτοβουλία Διεθνούς Συνεργασίας στην Επιστήμη και την Τεχνολογία με στόχο την προαγωγή της ανοικτής, δίκαιης, ισότιμης και χωρίς διακρίσεις διεθνούς επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Η προώθηση του αμοιβαίου κέρδους μέσω της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και η συνεισφορά της στην παγκόσμια ανάπτυξη αντανακλούν τη δέσμευση της Κίνας για τη δημιουργία μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον.

Η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις της Κοινής Επιτροπής για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, και μερικά ερευνητικά έργα έχουν αποφέρει αποτελέσματα, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Κοιτώντας προς το μέλλον, η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί το υψηλού επιπέδου άνοιγμα, να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Ελλάδα, να εξερευνά ανταλλαγές έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών, της μείωσης εκπομπών στη ναυτιλία, των μπαταριών και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας κ.ά., και θα συνεργαστεί για τη δημιουργία ενός ανοικτού, δίκαιου, ισότιμου και χωρίς διακρίσεις περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με σκοπό την προώθηση του αμοιβαίου οφέλους και τη συμβολή στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής οικονομίας και της γαλάζιας οικονομίας στην Ελλάδα.

-Τι είναι αυτό που κάνει ελκυστική την Ελλάδα στους κινέζους τουρίστες;

Η Ελλάδα πάντα αποτελούσε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες λόγω της μακρόχρονης ιστορίας και της εξαιρετικής κουλτούρας της, των αρχαιολογικών χώρων, του μοναδικού φυσικού κάλλους, του ευχάριστου κλίματος, της υγιεινής και νόστιμης διατροφής, αλλά και επειδή οι Έλληνες είναι ενθουσιώδεις και φιλικοί. Πέρσι η Κίνα εισήγαγε μια σειρά προορατικών μέτρων για τη διευκόλυνση και απλοποίηση της αίτησης βίζα και των διαδικασιών εισόδου για αλλοδαπούς που επισκέπτονται την Κίνα, όπως η δυνατότητα επίσκεψης για 72/144 ώρες χωρίς βίζα για 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και η απαλλαγή από την υποχρέωση συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων για επιλέξιμα άτομα που ζητούν θεώρηση. Επιδιώκουμε όλο και περισσότεροι αλλοδαποί να ταξιδεύουν για τουρισμό, να σπουδάζουν και να επιχειρούν στην Κίνα. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν περισσότερα μέτρα για να προσελκύσουν Κινέζους τουρίστες, όπως η δημιουργία περισσότερων πολιτιστικών τουριστικών διαδρομών σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Κινέζων, η συνεχής προώθηση του ελληνικού τουρισμού στην κινεζική αγορά, η απλοποίηση της διαδικασίας αίτησης βίζα για τους Κινέζους και η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης βίζας, κ.λπ.

Καθόσον γνωρίζω, από την 1η Απριλίου η Air China θα αυξήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας από 3 σε 5 εβδομαδιαίως. Επιπλέον, η Juneyao Air θα ξεκινήσει 3 απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως συνδέοντας Σανγκάη και Αθήνα στις 2 Απριλίου. Πιστεύω ότι αυτές οι νέες τάσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κατανόησης, τη διεύρυνση της συνεργασίας και την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Θα παραμείνουμε πιστοί στην αρχή της Μίας Κίνας, θα αντιταχθούμε αποφασιστικά στις παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων

- Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στους δυο λαούς και εάν ναι, ποια είναι αυτά;

Τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα είναι χώρες με αρχαίους πολιτισμούς. Σεβόμαστε και εκτιμούμε ο ένας τον άλλον. Οι λαοί μας είναι εργατικοί, ζεστοί, ενθουσιώδεις και φιλικοί, με φυσική αίσθηση εγγύτητας. Μετά από περισσότερα από 2 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι οι δύο χώρες μας έχουν κοινά πολλά λαμπρά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ο ανθρωπισμός που ανθούσε από την εποχή των σοφιστών στην αρχαία Ελλάδα είναι παρόμοιος με την έννοια του «ανθρωποκεντρισμού» που χαρακτηρίζει κινέζικο κομφουκιανισμό. Οι λαοί και των δύο χωρών προωθούν τον αμοιβαίο σεβασμό, την επιδίωξη της ειρηνικής συνύπαρξης, εκτιμούν την αξία της οικογένειας και της παράδοσης. 

κινεζοσ_πρεσβησ_ορθιοσ

Ως κληρονόμοι αρχαίων πολιτισμών, τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της ανθρώπινης κουλτούρας. Είμαστε επίσης υποστηρικτές και ηγέτες του διαλόγου και των ανταλλαγών ανάμεσα στους διάφορους σύγχρονους πολιτισμούς. Μετά το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που εγκαινίασαν από κοινού η Ελλάδα και η Κίνα το 2017, 8 πανεπιστήμια από τις δύο χώρες ίδρυσαν Κέντρα Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού το 2023. Αυτά τα κέντρα εργάζονται προκειμένου οι μεταξύ μας ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση να γίνουν πιο εκτενείς και ουσιαστικές, επιτρέπουν στη σοφία του παρελθόντος να φωτίσει τη σύγχρονη κοινότητα και καθιστούν τις ανταλλαγές και την εναρμόνιση των πολιτισμών αναπόσπαστο τμήμα του χαρακτήρα μας.

Οι Κινέζοι και Έλληνες έχουν την ικανότητα να προσεγγίζουν τα ζητήματα μέσα από μια προοπτική χιλιάδων ετών ιστορίας μας και από το ύψος της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών, με βάση τα οποία πάντα κατανοούμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι διμερείς σχέσεις μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρότυπο φιλικής συνεργασίας, ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

- Ποια είναι η πρόταση της Κίνας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας;

Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε συμμετέχει στον πόλεμο, ωστόσο δεσμεύτηκε εξαρχής ότι θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για να τελειώσει ο πόλεμος και να βρεθεί μια πολιτική λύση. Τον Φεβρουάριο του 2023 η Κίνα δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», προτείνοντας 12 ιδέες, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών, η εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας, ο τερματισμός των εχθροπραξιών μέσω της κατάπαυσης του πυρός, η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου, η διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών, η μείωση των στρατηγικών κινδύνων, η εγγύηση των αποστολών τροφίμων, η άρση των μονομερών κυρώσεων, η διασφάλιση της σταθερότητας της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανικής αλυσίδας, η προώθηση της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης κ.ο.κ. Ο πυρήνας αυτών των 12 προτάσεων είναι η προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Κίνα διατηρεί στενή επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη και τη διεθνή κοινότητα και ο ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για ευρασιατικές υποθέσεις επισκέφθηκε τις δύο χώρες, συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, και προώθησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον δικό του τρόπο, διαδραματίζοντας θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. 

Ανησυχώ πολύ γιατί πάντα υπάρχουν άνθρωποι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε αυτόν τον πόλεμο και είναι άγνωστο αν ο πόλεμος αυτός καταστεί ανεξέλεγκτος ή αν ακόμα θα διολισθήσει σε πυρηνική σύγκρουση. Η Κίνα έχει τονίσει ξεκάθαρα στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα και ότι ο πυρηνικός πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί. Ο ξεχωριστός ρόλος και η συμβολή της Κίνας στην αποσόβηση μιας ανεξέλεγκτης τροπής στην ουκρανική κρίση είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουν οι χώρες και οι λαοί της Ευρώπης.

- Πώς αντιλαμβάνεται η Κίνα τον ρόλο της ως ανερχόμενη δύναμη σε σχέση με τις διεθνείς γεωστρατηγικές προκλήσεις και τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς;

Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, γεμάτη αναταραχές και αλλαγές. Ανακύπτουν γεωπολιτικές συγκρούσεις και αναδύονται διάφορες προκλήσεις ασφάλειας, ενώ η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει ένα επιδεινούμενο έλλειμμα ειρήνης. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας και να βελτιωθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας το 2022, υποστηρίζοντας μια κοινή, ολοκληρωμένη, συνεργατική και βιώσιμη έννοια της ασφάλειας και προωθώντας έναν νέο τύπο πορείας ασφάλειας που περιλαμβάνει διάλογο όχι αντιπαράθεση, εταιρικές σχέσεις όχι συμμαχίες, και αμοιβαίο όφελος όχι παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος. Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή έχει λάβει τη στήριξη περισσότερων από 80 χωρών και διεθνών οργανισμών. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας η Κίνα προωθεί ενεργά πολιτικές λύσεις σε διεθνή και περιφερειακά καυτά ζητήματα, και έχει πετύχει να σημειωθούν πρόοδος και θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά προβλημάτων. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο η Κίνα πέτυχε την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, εμπεδώνοντας την παγκόσμια ειρήνη. Μετά το ξέσπασμα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, η Κίνα ως μόνιμο μέλος και εκ περιτροπής προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνέβαλε ούτως ώστε το Συμβούλιο να εισαγάγει το πρώτο ψήφισμα για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από το έναρξη της τρέχουσας κρίσης, αλλά και από τα τέλη του 2016. Η Κίνα έχει επίσης παράσχει αρκετές παρτίδες επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πασχίζοντας να αποτρέψει την επέκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η Κίνα είναι πάντα προσηλωμένη στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Τα τελευταία 15 χρόνια, το κινέζικο ναυτικό έχει στείλει 45 διαδοχικές νηοπομπές, περισσότερα από 150 πλοία και 35.000 αξιωματικούς και στρατιώτες σε αποστολές συνοδείας. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και ο μεγαλύτερος συνεισφέρων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα τελευταία 30 χρόνια η Κίνα έχει στείλει περισσότερους από 50.000 κυανόκρανους σε περισσότερες από 20 χώρες και περιοχές. Όπως είπε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο φετινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο λαός της Κίνα αναγνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη και οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον και ενός καλύτερου κόσμου.

- Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στις σχέσεις της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας με την Ταϊβάν περιοχή μετά την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από την Κίνα;

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην περιοχή της Ταϊβάν δεν μπορεί να αλλάξει το βασικό γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας. Δεν μπορεί να αλλάξει τη βασική κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο Στενό της Ταϊβάν. Δεν μπορεί να αλλάξει την κοινή επιθυμία των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά, και δεν μπορεί να αναστρέψει την ιστορική τάση προς την επανένωση των δύο πλευρών. Όποιος νομίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που προσανατολίζονται στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την κοινή γνώμη λόγω των εκλογών εκεί, κάνει μεγάλο λάθος! Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Κίνας, και αυτό το πολιτικό, νομικό, ιστορικό και διεθνές νομικό δεδομένο δεν έχει αλλάξει ποτέ! Το μέλλον της Ταϊβάν πρέπει και δεν μπορεί παρά να αποφασιστεί από κοινού με τους περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους και στις δύο πλευρές του Στενού!

Η Διακήρυξη του Καΐρου του 1943, η Διακήρυξη του Πότσνταμ του 1945 και πολυάριθμα άλλα ιστορικά και νομικά τεκμήρια και γεγονότα δείχνουν ότι η Ταϊβάν ανέκαθεν αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας, και ότι η επιστροφή της Ταϊβάν στη μητέρα πατρίδα αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την άποψη αυτή, η στήριξη της αρχής της Μίας Κίνας, η εναντίωση στις προσπάθειες των αυτονομιστικών δυνάμεων της «ανεξάρτητης Ταϊβάν» να αλλάξουν το στάτους κβο στο Στενό της Ταϊβάν με πολιτικά μέσα, και η επαγρύπνηση για την προστασία από τις προσπάθειες παρέμβασης των ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν να διχάσουν την Κίνα, αποτελούν σημαντικές ευθύνες που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει από κοινού προκειμένου να εμπεδώσει τα επιτεύγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να εφαρμόσει την οικοδόμηση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Θα παραμείνουμε πιστοί στην αρχή της Μίας Κίνας, θα αντιταχθούμε αποφασιστικά στις αυτονομιστικές ενέργειες και στις παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων, και θα συνεργαστούμε με τα σχετικά πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ταϊβάν για την προαγωγή των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης του Στενού και την από κοινού προώθηση του κινεζικού πολιτισμού, έτσι ώστε να ωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τα συμφέροντα των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές του Στενού.

dsc07912

- Θα μπορούσε η Κίνα να εκμεταλλευθεί την διεθνή συγκυρία για να εισβάλει στην Ταιβάν;

Η λεγόμενη «εισβολή στην Ταϊβάν» και οι εικασίες για «χρήση βίας κατά της Ταϊβάν» από μεμονωμένες χώρες, οι οποίες αποδίδουν την τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κίνα, είναι ουσιαστικά ένα μέσο για να συγκρατηθεί η ανάπτυξη της Κίνας παίζοντας το «χαρτί της Ταϊβάν». Η ουσία της κλιμακούμενης έντασης είναι οι κινήσεις ορισμένων δυτικών χωρών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να συγκρατήσουν την Κίνα, δείχνοντας ανοχή και στηρίζοντας τις αρχές του DPP για την αλλαγή του στάτους κβο. Η Ταϊβάν αποτελεί ιερό και αναφαίρετο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαρτί στις διεθνείς σχέσεις. Το ιστορικό και νομικό γεγονός της μίας Κίνας δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν ανήκουν στην ίδια Κίνα δεν πρέπει να αλλάξει και η διαδικασία των 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων για την προώθηση της ειρηνικής επανένωσης της Κίνας δεν πρέπει να καθυστερήσει. Θα αγωνιστούμε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια. Τούτου λεχθέντος, εάν οι αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μας προκαλέσουν, μας πιέσουν ή περάσουν την κόκκινη γραμμή, θα αναγκαστούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα. Οι προσπάθειες να στηριχθούν και να ενθαρρυνθούν οι δυνάμεις που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και να αμφισβητηθεί η «αρχή της μίας Κίνας» θα αποδειχθούν μάταιες, σαν να προσπαθεί κανείς να ανασχέσει την παλίρροια με μια σκούπα. Δεν θα σταματήσουν την πορεία της ιστορίας.

Η Κίνα στηρίζει την αμοιβαία επωφελή οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς

- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τη Μόσχα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα;

Δυστυχώς, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή και χάος λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Υπάρχουν πάντα χώρες σε αυτόν τον κόσμο που έχουν μια σαφή στρατηγική ως προς τον τρόπο να εντείνουν τις διαφορές και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις, αλλά κανένα σχέδιο για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος και θα αποκατασταθεί η ειρήνη. Κοιτάζοντας το χάος που άφησε πίσω της η στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πριν από λίγα χρόνια, θα πρέπει να καταλάβουμε πολλά. Η Κίνα στηρίζει την αμοιβαία επωφελή οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς και ευνοεί την ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με όλες τις χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας αυξάνεται, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αυξηθεί ακόμη ταχύτερα, οι ΗΠΑ όμως επιμένουν στην «αποσύνδεση και το σπάσιμο των αλυσίδων» και αφήνουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Κίνα και η ΕΕ αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο η μία για την άλλη, και οι λαοί τους συνεχίζουν να αποκομίζουν οφέλη από αυτές τις συναλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα ακούγονται επίσης φωνές που καλούν σε «ελαχιστοποίηση των κινδύνων» (de-risking) στην Ευρώπη και πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση των ευκαιριών. Με το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ να ανέρχεται πλέον κατά μέσο όρο στα 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα, δεν υφίσταται λόγος να αποδυναμωθεί αυτή η ισχυρή σχέση που είναι επωφελής για όλους.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στην «αποσύνδεση και το σπάσιμο των αλυσίδων» του εμπορίου με την Κίνα


Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.