Για πρώτη φορά από την εποχή του Apollo ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε, περισσότερο από μισό αιώνα μετά, ξαναγράφοντας την ιστορία της Γης στη Σελήνη.

Το Odysseus (Οδυσσέας) πρόκειται για ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς πλήρωμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA για να ανοίξει τον δρόμο στους Αμερικανούς αστροναύτες, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη εντός της δεκαετίας. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines, με έδρα το Χιούστον, και προσσεληνώθηκε την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας).


Σε βίντεο ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε: «Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη».


Μέλος της ομάδας που κατασκεύασε την εξωτερική κάμερα («EagleCam»), που σχεδιάστηκε να εκτοξεύεται από το διαστημόπλοιο κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα της καθόδου του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φωτογραφίες από αυτήν θα μπορούσαν να δημοσιευτούν αργότερα μέσα στην ημέρα.




«Μετά την αντιμετώπιση προβλημάτων των επικοινωνιών, οι ελεγκτές πτήσης επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας αρχίζει να στέλνει δεδομένα», ανέφερε η Intuitive Machines στην πλατφόρμα X.

Υπενθυμίζεται ότι μία προηγούμενη απόπειρα από αμερικανική εταιρεία τον περασμένο μήνα κατέληξε σε αποτυχία. Η ιδιωτική βιομηχανία εδώ και καιρό προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να επαναλάβει ένα κατόρθωμα, σαν αυτό που πέτυχε τελευταία η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατά τη διάρκεια της επανδρωμένης αποστολής Apollo 17 το 1972.

Intuitive Machines IM-1 Mission Landing Live Stream

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αποστολή της NASA με πλήρωμα έχει προγραμματιστεί για το 2026, ενώ η Κίνα σχεδιάζει επίσης να στείλει το πρώτο της πλήρωμα στη Σελήνη το 2030, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο στη θέση της Μόσχας.



Intuitive Machines' Odysseus Lander Embarks on Historic Lunar Journey