Ως «παγκόσμια τρομοκρατική ομάδα», ανακοίνωσε ότι θα χαρακτηρίζει πλέον τους Χούθι της Υεμένης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε μια διαφορετική αντιμετώπιση των ανταρτών.

Διαβάστε επίσης: Νταβός: Προβληματισμός από την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν - Προανήγγειλε νέες επιθέσεις των Χούθι

Ο χαρακτηρισμός , όπως σημειώνει ο Guardian, θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες από σήμερα, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ «να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν ισχυρές ανθρωπιστικές εξαιρέσεις», ώστε η δράση των ΗΠΑ να στοχεύει κατά των Χούθι και όχι τον λαό της Υεμένης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο λαός της Υεμένης δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες των Χούθι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι σημαίνει για τους Χούθι της Υεμένης ο χαρακτηρισμός από τις ΗΠΑ ως ‘’Ειδικού Ορισμού Παγκόσμια Τρομοκρατική Οντότητα’’

Ειδικότερα, οι Χούθι θα οριστούν ως «Ειδικού Ορισμού Παγκόσμια Τρομοκρατική Οντότητα» (Specially Designated Global Terrorist, SDGT).

Η απόφαση απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να παγώσουν τα κεφάλαια των Χούθι ενώ στα μέλη της οργάνωσης θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό ως SDGT και τους απέσυρε από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων (FTO) τον Φεβρουάριο του 2021. Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε επικαλεστεί την ανθρωπιστική κατάσταση ως λόγο για την άρση του χαρακτηρισμού της ομάδας.

Ως SDGT και FTO είχαν χαρακτηριστεί τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, στις αρχές του 2021, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και των ομάδων βοήθειας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την εμπόλεμη Υεμένη σε μεγάλης κλίμακας λιμό. Με άλλα λόγια, η απόφαση ελήφθη από τη μία διακυβέρνηση και αποσύρθηκε από την επόμενη μέσα σε λίγες ημέρες.

‘’Τρομοκρατία’’, οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα «είναι επακριβώς αυτό που ονομάζουμε τρομοκρατία», καθώς έβαλαν σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες εμπορικές επιχειρήσεις, είπε ο Σάλιβαν.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ο χαρακτηρισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προς τους Χούθι, τον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασής τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την απόδοση ευθυνών για τις ενέργειές τους. Εάν οι Χούτι σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεκτιμήσουν αμέσως τον χαρακτηρισμό αυτό», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμη ότι ο χαρακτηρισμός «στέλνει ένα σαφές μήνυμα» που είναι ότι η δραστηριότητα στα λιμάνια της Υεμένης, στις οποίες βασίζεται ο λαός της χώρας για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν θα καλύπτεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.